Ostatnio musiałam niespodziewanie przygotować coś słodkiego. Po chwili paniki i znalezieniu migdałów stwierdziłam, że spróbuję zrobić ciasto z syropempomarańczowo - kawowym. Opierałam się na przepisie na muffinki, dzięki czemu gotowy wypiek był puszysty i smaczny :)CIASTO MIGDAŁOWE Z SYROPEMKAWOWYMSkładniki (na formę 18cm):250g masła200g cukru4 jajka100g mąki200g mielonych migdałówDodatkowo:100g cukru60ml mocnej kawy70ml soku pomarańczowegoWybrane owoce – banan, brzoskwinie lub pomarańczeMasło utrzeć z cukrem (200g) i jajkami, dodać mąkę i migdały i wymieszać na gładkie ciasto. Piec w natłuszczonej foremce przez około 30 minut w temperaturze 150-160°C (z termoobiegiem).Kawę zagotować z cukrem i dodać sok. Ciasto nasączyć gorącym syropem i przełożyć owocami.Opierałam się na przepisie z książki "Babeczki słodkie i pikantne", wyd. Weltbild