Wykonanie
Jest to mały deserek, który przygotowałam w plastikowych filiżankach, żeby łatwiej można było je jeść dzieciom. Poza tym często używam plastikowych naczyń na imprezach, bo to bardzo ułatwia sprzątanie. Odkryłam także niedawno jednorazowe obrusy z ceraty, można je dostać w różnych wzorach i kolorach. Udało mi się znaleźć nawet taki z
dyniami. Porcje zrobiłam dość małe, gdybym zapraszała gości dorosłych zrobiłabym większe porcje w ładnych kieliszkach - np do
czerwonego wina lub wysokich szklankach. Oczywiście wtedy porcji wyszłoby mniej. Z podanego przepisu wyszło mi 17 porcji.Składniki:1 opakowanie
hebratników250 g
sera twarogowego zmielonego / najlepszy będzie gotowy
twaróg z wiaderka/200 ml
śmietany kremówki 36 %2 łyżki
miodu1 łyżeczka
cynamonu1 opakowanie
mrożonych owoców leśnych1 łyżeczka esencji wanikiowej1 łyżka
cukru pudruNajpierw trzeba rozmrozić
owoce. Na dno każdego kubeczka pokruszyć po 1
herbatniku, tak aby
ciasteczko przykryło całe dno. W mikserze wymieszać na gładką masę
ser,
śmietanę,
miód i
cynamon. Następnie za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego / większe znaczenie ma to, jeśli naczynia do podania są przezroczyste, wówczas widać ładny wzorek z masy/ utworzyć warstwę kremu , przykrywając dno z
herbatnikami.

Całę opakowanie
owoców leśnych zmiksować z
cukrem pudrem i esencją
waniliową i udekorować nią kubeczki.
Mus owocowy ma intensywny czerwony kolor, kojarzący mi się z krwią - idealne na Halloween.