Wykonanie
Witajcie Kochani,Było tutaj ciut cicho. Trochę sobie odpoczywaliśmy na krótkim urlopie i zbieraliśmy siły do całej palety nowych zadań, które na nas czekają. A Wam udało się trochę już odpocząć? Urlopy przed czy za Wami? Nam pewnie przydałoby się jeszcze trochę wolnego, ale jak się nie ma co się lubi, to się czerpie radość z tego co się ma. ;)Dziś mamy dla Was propozycję błyskawicznego obiadu.
Makaron z ajvarem i
kurczakiem. Gotujemy
makaron, podsmażamy
kurczaka, wszystko
póki gorące mieszamy z ajvarem i obiad gotowy. A do tego jaki pyszny. :) Więcej o ajvarze, który wykorzystaliśmy i innej propozycji jego wykorzystania możecie przeczytać tutaj . :) Szybko, smacznie i w kolorach zachodzącego wakacyjnego słońca. Czego chcieć więcej – idealny błyskawiczny letni obiad. Uwielbiamy takie dania. :)Składniki:- połowa opakowania
makaronu bucatini lub innego dowolnego- 1 duża
pierś z kurczaka- 1 płaska łyżeczka
pieprzu ziołowego- 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej, suszonej
papryki-
sól i czarny mielony
pieprz do smaku- 300 g ajvaru (u nas wakacyjny łup bałkański)- garść czerwonej posiekanej lub porwanej
bazyliiWykonanie:Wstawiamy
wodę na
makaron. W tym czasie myjemy, osuszamy i kroimy
pierś z kurczaka w dużą kostkę. Następnie doprawiamy i dajemy kurczakowi chwilę, by trochę nabrał aromatu – do momentu aż
woda na makron zawrze. Wtedy wrzucamy
makaron do gotowania a
kurczaka smażymy na patelni bez tłuszczu na dość dużym ogniu. Gdy
makaron będzie gotowy,
kurczak najprawdopodobniej też będzie. Odcedzamy
makaron i gorący mieszamy z ajvarem.Wykładamy na talerze i układamy na nim usmażoną
pierś z kurczaka. Ozdabiamy
czerwoną bazylią i zajadamy. Pyszności! :)Sierpniowe i
słoneczne pozdrowienia,Ania & Piotrek