ßßß Cookit - przepis na Pieczone ziemniaki faszerowane tuńczykiem.

Pieczone ziemniaki faszerowane tuńczykiem.

nazwa

Wykonanie

Tuńczyk z puszki ostatnio wszędzie mnie "prześladował" więc musiało powstać jakieś danie z jego udziałem;) Ciekawa propozycja na zaserwowanie ziemniaków i na dodatek tania, gdyż podane proporcje wystarczą, żeby nakarmić do syta 4 osoby.
Składniki:
10 średniej wielkości ziemniaków
1 puszka tuńczyka w sosie własnym, w kawałkach
1 jajo
100 g startego sera mozzarella
1 mała cebula
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
opcjonalnie do podania:
100 ml jogurtu naturalnego
kiełki rzodkiewki
Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie każdy przecinamy wzdłuż na połowę. Kolejno układamy je na blaszkę skórką do dołu i zapiekamy około 1 godziny, aby zmiękły.
Kiedy troszkę ostygną wydrążamy łyżeczką z ziemniaków miąższ, pozostawiając trochę przy skórce. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a tuńczyka odcedzamy z zalewy.
W misce rozgniatamy widelcem miąższ z ziemniaków, dodajemy jajko, natkę pietruszki, szczypiorek, mozzarellę, wrzucamy cebulę oraz tuńczyka i przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy i faszerujemy ziemniaki. Następnie znów wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze około 15-20 minut.
Proponuje podawać z jogurtem naturalnym i kiełkami rzodkiewki.
Smacznego!
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/04/pieczone-ziemniaki-faszerowane.html