Wykonanie
Tuńczyk z puszki ostatnio wszędzie mnie "prześladował" więc musiało powstać jakieś danie z jego udziałem;) Ciekawa propozycja na zaserwowanie
ziemniaków i na dodatek tania, gdyż podane proporcje wystarczą, żeby nakarmić do syta 4 osoby.Składniki:

10 średniej wielkości
ziemniaków1 puszka
tuńczyka w sosie własnym, w kawałkach1
jajo100 g
startego sera mozzarella1 mała
cebula1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżka posiekanego
szczypiorkuzioła prowansalskiesól,
pieprzopcjonalnie do podania:100 ml
jogurtu naturalnegokiełki rzodkiewkiPrzygotowanie:
Ziemniaki szorujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie każdy przecinamy wzdłuż na połowę. Kolejno układamy je na blaszkę skórką do dołu i zapiekamy około 1 godziny, aby zmiękły.Kiedy troszkę ostygną wydrążamy łyżeczką z
ziemniaków miąższ, pozostawiając trochę przy skórce.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a
tuńczyka odcedzamy z zalewy.W misce rozgniatamy widelcem miąższ z
ziemniaków, dodajemy
jajko,
natkę pietruszki,
szczypiorek,
mozzarellę, wrzucamy
cebulę oraz
tuńczyka i przyprawiamy
solą,
pieprzem,
ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy i faszerujemy
ziemniaki. Następnie znów wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze około 15-20 minut.Proponuje podawać z
jogurtem naturalnym i
kiełkami rzodkiewki.Smacznego!