Wykonanie
Dzisiaj przepis na danie, które pewnie wszyscy znają.
Fasolka po Bretońsku!To danie, które od zawsze uwielbiałam,więc jakby mogło go tu zabraknąć? ;-)Wspaniałe danie, które z każdym kolejnym podgrzaniem smakuje lepiej,należy rozpocząć już dzień wcześniej - skrócimy przez to czas gotowania się
fasoli.

Potrzebujemy:1 kg
fasoli Piękny Jaś400 g
kiełbasy np. zwyczajnej lub
podwawelskiej250 g
wędzonego boczku2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżka
ziół prowansalskich1 łyżeczka
majeranku1/2 łyżeczka
soli1/2 łyżeczka
pieprzu1/2 łyżeczka mielonej
ostrej paprykikilka kropel
tabasco (opcjonalnie)Ilość przypraw podaję orientacyjnie - najlepiej spróbować potrawy i doprawić do smaku według własnego uznania.Krok po kroku:
Fasolę wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą i odstawiamy na co najmniej 12 godzin - a najlepiej na całą noc.Po namoczeniu, gotujemy
fasolę w tej samej wodzie przez ok. 40 minut - aż będzie miękka.W tym czasie kroimy
kiełbasę na półplasterki, a
boczek w małe paseczki.Na rozgrzanej patelni wytapiamy tłuszcz z
boczku, następnie smażymy na nim
kiełbasę.Usmażoną
kiełbasę i
boczek przekładamy do garnka z
fasolą, dodajemy
koncentrat pomidorowy,
przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy.Gotujemy jeszcze 10 minut i podajemy.Smacznego! :-)P.S. Danie to można zawekować i
mieć gotowy i szybki obiad na zimę! :-)


