Wykonanie
Letnie upały sprzyjają "letniemu" jedzeniu, dlatego dzisiaj proponuję
sałatkę, która idealnie pasuje do grillowanego
mięsa, ale i nie tylko. Jest pyszna i ma w sobie wszystko to, co według mnie
sałatka mieć powinna! :-)Ponadto przepis ten bierze udział w konkursie u Majany - "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl.Pot rzebujemy:250 g uszek z
mięsem1 duży
pomidor1 średni
ogórek zielony150 g
szynkiprzyprawę włoską (np. z Knorra)saszetkę
oleju Kujawskiego z
pomidorami,
czosnkiem i
bazylią2-3 łyżki
majonezu
Krok po kroku:Uszka gotujemy ok 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, delikatnie studzimy i przekładamy do miski.
Ogórek,
pomidor i
szynkę kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy do miski.
Przyprawę włoską mieszamy z saszetką
oleju Kujawskiego z
pomidorami,
czosnkiem i
bazylią i wlewamy do pozostałych składników w misce.Całość dokładnie mieszamy z
majonezem i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.Smacznego! :-)
