ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Truskawkowy sezon trwa, więc i tutaj nie może zabraknąć ich smaku! Dzisiaj babeczki z truskawkami, które - co mnie bardzo zdziwiło - zniknęły kilka minut po upieczeniu! :-)Babeczki czy muffinki są niesamowite! Ciasto na nie robi się bardzo łatwo, bardzo szybko, a jako dodatek możemy dać wszystko, na co aktualnie mamy ochotę, albo co mamy pod ręką ;-)
Przepysznych babeczek Wam życzę! :-)
Potrzebujemy:
1 1/2 szklanki mąki razowej
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju (u mnie rzepakowy marki Tesco)
1 jajko
1/3 szklanki mleka (lub więcej w zależności od konsystencji ciasta)
1/2 szklanki zmielonych migdałów
1 łyżeczka sody
szczypta soli
truskawki (w ilości, jakiej lubicie najbardziej)
Krok po kroku:
Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.
Truskawki kroimy na plasterki, ćwiartki lub w kostkę - jak wolicie :-)
Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sodę, sól i migdały.
Dodajemy do nich składniki mokre: rozbełtane jajko, olej i mleko.
Mieszamy łyżką do połączenia składników, w razie potrzeby dodać więcej mleka.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. (Ja mam foremki silikonowe, więc pomijam tę czynność.)
Nakładamy ciasto do foremek na ok. 3/4 ich wysokości, a na wierzchu układamy truskawki, dociskając je lekko.
Przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-17 minut, aż do zarumienienia.
Smacznego! :-)
Babeczki w piekarniku:
Babeczki już po upieczeniu:
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2014/06/truskawkowe-babeczki.html