Wykonanie
Truskawkowy sezon trwa, więc i tutaj nie może zabraknąć ich smaku! Dzisiaj babeczki z
truskawkami, które - co mnie bardzo zdziwiło - zniknęły kilka minut po upieczeniu! :-)Babeczki czy muffinki są niesamowite! Ciasto na nie robi się bardzo łatwo, bardzo szybko, a jako dodatek możemy dać wszystko, na co aktualnie mamy ochotę, albo co mamy pod ręką ;-)Przepysznych babeczek Wam życzę! :-)Potrzebujemy:1 1/2 szklanki
mąki razowej1/2 szklanki
cukru1/3 szklanki
oleju (u mnie rzepakowy
marki Tesco)1
jajko1/3 szklanki
mleka (lub więcej w zależności od konsystencji ciasta)1/2 szklanki zmielonych
migdałów1 łyżeczka
sodyszczypta
solitruskawki (w ilości, jakiej lubicie najbardziej)Krok po kroku:Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.
Truskawki kroimy na plasterki, ćwiartki lub w kostkę - jak wolicie :-)Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki:
mąkę,
cukier,
sodę,
sól i
migdały.Dodajemy do nich składniki mokre: rozbełtane
jajko,
olej i
mleko.Mieszamy łyżką do połączenia składników, w razie potrzeby dodać więcej
mleka.Formę na muffinki wykładamy papilotkami. (Ja mam foremki silikonowe, więc pomijam tę czynność.)Nakładamy ciasto do foremek na ok. 3/4 ich wysokości, a na wierzchu układamy
truskawki, dociskając je lekko.Przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-17 minut, aż do zarumienienia.Smacznego! :-)

Babeczki w piekarniku:


Babeczki już po upieczeniu:



