ßßß Cookit - przepis na Śledzie po podlasku

Śledzie po podlasku

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam śledzie po podlasku nie tylko ze względu na ich ciekawy smak, czy fajne podanie. Ich sporym atutem jest dodatek naszej dumy narodowej, a mianowicie oleju lnianego tłoczonego na zimno. Zazwyczaj używam go do sałatek, ale w tej potrawie smakuje naprawdę idealnie.
Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi)
Składniki:
3 filety śledziowe a’la matjas
1 jajko
1 cebula
Łyżka oleju lnianego
Łyżeczka koncentratu pomidorowego
½ łyżeczka musztardy
Przyprawy: świeżo mielony pieprz, ostra papryka
Filety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy kolejne 2 godziny. Filety odsączamy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i siekamy w drobne kawałki. Jajko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do śledzia dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę oraz przyprawy. Mieszamy dolewając powoli olej lniany. W obręczy* układamy posiekaną cebulę, masę śledziową i jajko. Smacznego.
*Jeśli nie posiadamy obręczy może składniki zwyczajnie ułożyć warstwami.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/12/sledzie-po-podlasku.html