Wykonanie
Dzisiejsze danie jest autorstwa naszej mamy. Są to wspaniałe zielone kopytka. Ten cudowny kolor
daje im dodatek
szpinaku, który oprócz wspaniałej barwy nadaje kopytkom również unikalny smak. Jest to doskonała propozycja na wigilijny stół, choć równie dobrze nadają się na obiad w każdy inny dzień. Polecamy!


Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 6Składniki:8 brykietów
mrożonego szpinaku0,5kg
ziemniaków250g
mąki pszennej1
jajkoSólZiemniaki obieramy, myjemy i wkładamy do wrzącej osolonej
wody. Gotujemy, aż będą miękkie.
Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z nadmiaru
wody. Możemy to zrobić na sitku z drobnymi oczkami albo w ściereczce kuchennej.
Ziemniaki na przemian ze
szpinakiem mielimy maszynką do
mięsa. Do zmielonej masy dodajemy
mąkę oraz
jajko. Blat podsypujemy odrobiną
mąki, wykładamy naszą masę i zaczynamy ugniatać ciasto. Jeśli byłoby zbyt lejące to możemy dodać
mąkę. Kiedy mamy uformowane ciasto to dzielimy je na niewielkie części. Formujemy z nich wałeczki, które kroimy na skośne kawałki. Tak przygotowane kopytka wrzucamy do osolonej wrzącej
wody. Czekamy, aż wypłyną. Wówczas odliczamy 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Po chwili przekładamy na drugi suchy talerz. Podajemy z dodatkiem podsmażonej
cebulki lub jako dodatek do dań
rybnych i
mięsnych.Smacznego.


