Wykonanie
Owoce i warzywa w tym roku są zdecydowanie tańsze niż rok temu (co bardzo nas cieszy:)) W związku z tym do każdego posiłku staramy się dorzucić (lub przemycić) jakieś zielone lub czerwone bonusy warzywne. Dzisiaj pomysł na ciekawe podanie
cukinii z mięsnym farszem. Fajne, smaczne i orginalne danie obiadowe. Sporym jego plusem jest możliwość przygotowania dania wcześniej i zapieczenia w piekarnika po powrocie z pracy. A jeśli posiadamy fantastyczny sprzęt z nastawieniem czasowym na samodzielne włączeni o konkretnej godzinę, to już od progu mogą nas widać cudowne aromaty pieczonej
cukinii.

Ilość porcji:4Czas przygotowania 40 minut ( w tym 20 minut pieczenia)Składniki:

0,5kg
mięso mielonego z
indyka2
cukinie2 kulki
mozzarelliPuszka krojonych
pomidorów (można jak najbardziej zastąpić świeżymi)Pęczek
natki pietruszkiSól,
pieprz,
ostra papryka,
oregano,
bazyliaNa patelni rozgrzewamy kapkę
oleju i przesmażamy
mięso mielone. W czasie kiedy
mięso się smaży dokładnie myjemy
cukinie i przy pomocy łyżki wydrążamy środek. Miąższ drobno kroimy. Dorzucamy do przesmażonego
mięsa. Następnie dodajemy
pomidory z puszki oraz doprawiamy
solą,
pieprzem,
oregano,
bazylią i
ostrą papryką (my wrzucałyśmy po około ½ łyżeczki). Całość dusimy około 5 minut. W tym czasie siekamy
natkę pietruszki i dorzucamy na patelnię. Mieszamy wszystko i zdejmujemy z gazu. Przy pomocy widelca nakładamy farsz do
cukinii. Z wierzchu posypujemy pokruszoną
mozzarellą. Wstawiamy do nagrzanego na 180stopni piekarnika na około 20 minut. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego.




