Wykonanie
Jako rodowite poznanianki uwielbiamy pyzy. A najlepszym dodatkiem do pyz jest bezsprzecznie gulasz. Z kolei najlepszy gulasz robi nasza mama i to ją postanowiłyśmy namówić by przygotowała wraz z nami przepis na to danie. Wyszło perfekcyjnie.
Mięso delikatne, kruche, rozpływające się w ustach, a do tego aromatyczny sos. Samo danie nie jest zbyt pracochłonne, ale wymaga niestety sporo czasu. Najpierw musi leżakować w marynacie, a później gotować się około godziny. Jednak czas oczekiwania zostanie całkowicie wynagrodzony:)

Składniki:600g
karkówki ( w promocyjnej cenie znajdziecie TUTAJ )500g
łopatki3 łyżki
śmietany 30%200 ml
wody50ml
oleju rzepakowegoMarynata do
mięsa:1 łyżeczka
kolendry2 ząbki
czosnku½
cytryny2 łyżki
miodu1 łyżka
oleju rzepakowego1 łyżka
wodySól ziołowa, świeżo mielony
pieprz kolorowyPrzygotowujemy marynatę:
kolendrę ucieramy w moździerzu, dodajemy zgnieciony
czosnek oraz sok z ½
cytryny. Następnie dodajemy 2 łyżki
miodu, 1 łyżkę
oleju rzepakowego i 1 łyżkę
wody. Wszystko razem mieszamy doprawiając
solą ziołową i szczyptą świeżo mielonego
pieprzu kolorowego.
Karkówkę kroimy w plastry. Podobnie robimy z
łopatką. Oba rodzaje
mięs umieszczamy w misce i polewamy przygotowaną marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1,5h. Po tym czasie
mięso wyjmujemy i kroimy w dużą kostkę. Na gorącą patelnię wylewamy około 50 ml
oleju rzepakowego.
Mięso obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do głębokiego garnka i zalewamy gorącą
wodą. Następnie doprawiamy
solą i
pieprzem według smaku. Gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Kiedy
mięso będzie miękkie, dodajemy
śmietanę. Podajemy z pyzami. Smacznego :).