Wykonanie
Zielony
ogórek jest jednym z naszych ulubionych warzyw. Cenimy go ze względu na fajny świeży smak i uniwersalność w używaniu. Idealny do sałatek, tart, smoothie, a nawet zup. Prezentowałyśmy już zupę krem z zielonego
ogórka. Dzisiaj nadszedł czas na zupę podobną, a jednocześnie zupełnie inną. Dorzuciłyśmy do niej
awokado,
koperek oraz sporo
pieprzu. Wyszła pyszna rozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe wiosenne dni.

Czas przygotowania: 20 minutIlość porcji: 4Składniki:3 zielone
ogórki½
awokado0,5l
bulionu drobiowegoPęczek
koperku25g
serka topionego2 łyżki
śmietany 30%Łyżka
mąki ziemniaczanejŚwieże mielony
pieprz,
sólOgórka oraz
awokado dokładnie myjemy.
Ogórki tniemy na mniejsze części i wrzucamy do wysokiego naczynia.
Awokado przekrajamy na pól, obieramy ze skórki i dorzucamy do
ogórka. Całość blenderujemy.
Bulion podgrzewamy w garnuszku. Dorzucamy do niego połowę
koperku wraz z gałązkami. Po około 5 minutach dokładamy
ogórek z
awokado i całość jeszcze raz blenderujemy. Stawiamy ponownie na ogień. Dorzucamy
serek topiony i mieszamy.
Mąkę rozpuszczamy w
śmietance i dorzucamy do zupy merdając widelcem, by nie zrobiły się grudki. Dodajemy sporą ilość
pieprzu i odrobinę
soli. Dorzucamy pozostały
koperek. Podajemy na ciepło. Smacznego.
