ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z ogórka z awokado

Zupa krem z ogórka z awokado

nazwa

Wykonanie

Zielony ogórek jest jednym z naszych ulubionych warzyw. Cenimy go ze względu na fajny świeży smak i uniwersalność w używaniu. Idealny do sałatek, tart, smoothie, a nawet zup. Prezentowałyśmy już zupę krem z zielonego ogórka. Dzisiaj nadszedł czas na zupę podobną, a jednocześnie zupełnie inną. Dorzuciłyśmy do niej awokado, koperek oraz sporo pieprzu. Wyszła pyszna rozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe wiosenne dni.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
3 zielone ogórki
½ awokado
0,5l bulionu drobiowego
Pęczek koperku
25g serka topionego
2 łyżki śmietany 30%
Łyżka mąki ziemniaczanej
Świeże mielony pieprz, sól
Ogórka oraz awokado dokładnie myjemy. Ogórki tniemy na mniejsze części i wrzucamy do wysokiego naczynia. Awokado przekrajamy na pól, obieramy ze skórki i dorzucamy do ogórka. Całość blenderujemy. Bulion podgrzewamy w garnuszku. Dorzucamy do niego połowę koperku wraz z gałązkami. Po około 5 minutach dokładamy ogórek z awokado i całość jeszcze raz blenderujemy. Stawiamy ponownie na ogień. Dorzucamy serek topiony i mieszamy. Mąkę rozpuszczamy w śmietance i dorzucamy do zupy merdając widelcem, by nie zrobiły się grudki. Dodajemy sporą ilość pieprzu i odrobinę soli. Dorzucamy pozostały koperek. Podajemy na ciepło. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/05/zupa-krem-z-ogorka-z-awokado.html