ßßß Cookit - przepis na Pieczone jabłka z kruszonką

Pieczone jabłka z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj prawdziwa uczta dla podniebienia: pieczone jabłka z kruszonką podawane z lodami waniliowymi i polane czekoladą. Idealna alternatywa dla tych, którzy nie mają chęci, czy czasu piec szarlotkę, a mają ochotę na wybornie pyszne danie. Deser doskonały jeśli nawiedzili nas niespodziewani gości – prosty, szybki i banalnie łatwy. Polecamy każdemu!
Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 35-40 minut pieczenia)
Ilość porcji: 5
Składniki:
Na masę jabłkową:
1kg jabłek (4-5 sztuk)
50g masła
1 łyżka miodu wielokwiatowego ( jeśli ktoś preferuje bardzo słodkie można tą ilość zwiększyć do 2 łyżek)
1 łyżeczka cynamonu
Na kruszonkę:
140g mąki pszennej
100g masła
100g brązowego cukru
50g płatków migdałowych
Dodatkowo
*lody waniliowe
* rodzynki, płatki migdałów, polewa czekoladowa, listki mięty do dekoracji (składniki dekoracji dobierać według uznania i preferencji smakowych :))
W misce umieszczamy pokrojone w kosteczkę masło (najlepiej by było w temperaturze pokojowej), mąkę, cukier i migdały. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy końcówkami palców, aż powstanie kruszonka.
Jabłka myjemy oraz obieramy ze skórki. Następnie kroimy w plastry. Na patelni umieszczamy masło. Kiedy się rozpuści dodajemy jabłka, cynamon oraz miód. Krótko obsmażamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i obsypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy około 35-40 minut w temp 160 stopni. Obserwujemy kolor zapiekanki, będzie dobra jeśli kruszonka nabierze złotego koloru.
Upieczone jabłka podajemy na ciepło z lodami, polane czekoladą i obsypane płatkami migdałów oraz rodzynkami.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/02/pieczone-jabka-z-kruszonka.html