Wykonanie
Dzisiaj prawdziwa uczta dla podniebienia: pieczone
jabłka z kruszonką podawane z
lodami waniliowymi i polane
czekoladą. Idealna alternatywa dla tych, którzy nie mają chęci, czy czasu piec szarlotkę, a mają ochotę na wybornie pyszne danie. Deser doskonały jeśli nawiedzili nas niespodziewani gości – prosty, szybki i banalnie łatwy. Polecamy każdemu!

Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 35-40 minut pieczenia)Ilość porcji: 5Składniki:Na masę
jabłkową:

1kg
jabłek (4-5 sztuk)50g
masła1 łyżka
miodu wielokwiatowego ( jeśli ktoś preferuje bardzo słodkie można tą ilość zwiększyć do 2 łyżek)1 łyżeczka
cynamonuNa kruszonkę:

140g
mąki pszennej100g
masła100g
brązowego cukru50g
płatków migdałowychDodatkowo*
lody waniliowe*
rodzynki,
płatki migdałów,
polewa czekoladowa, listki
mięty do dekoracji (składniki dekoracji dobierać według uznania i preferencji
smakowych :))W misce umieszczamy pokrojone w kosteczkę
masło (najlepiej by było w temperaturze pokojowej),
mąkę,
cukier i
migdały. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy końcówkami palców, aż powstanie kruszonka.
Jabłka myjemy oraz obieramy ze skórki. Następnie kroimy w plastry. Na patelni umieszczamy
masło. Kiedy się rozpuści dodajemy
jabłka,
cynamon oraz
miód. Krótko obsmażamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i obsypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy około 35-40 minut w temp 160 stopni. Obserwujemy kolor zapiekanki, będzie dobra jeśli kruszonka nabierze złotego koloru.



Upieczone
jabłka podajemy na ciepło z
lodami, polane
czekoladą i obsypane
płatkami migdałów oraz
rodzynkami.

