ßßß
Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 35-40 minut pieczenia)Ilość porcji: 5Składniki:Na masę jabłkową:
1kg jabłek (4-5 sztuk)50g masła1 łyżka miodu wielokwiatowego ( jeśli ktoś preferuje bardzo słodkie można tą ilość zwiększyć do 2 łyżek)1 łyżeczka cynamonuNa kruszonkę:
140g mąki pszennej100g masła100g brązowego cukru50g płatków migdałowychDodatkowo*lody waniliowe* rodzynki, płatki migdałów, polewa czekoladowa, listki mięty do dekoracji (składniki dekoracji dobierać według uznania i preferencji smakowych :))W misce umieszczamy pokrojone w kosteczkę masło (najlepiej by było w temperaturze pokojowej), mąkę, cukier i migdały. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy końcówkami palców, aż powstanie kruszonka.Jabłka myjemy oraz obieramy ze skórki. Następnie kroimy w plastry. Na patelni umieszczamy masło. Kiedy się rozpuści dodajemy jabłka, cynamon oraz miód. Krótko obsmażamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i obsypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy około 35-40 minut w temp 160 stopni. Obserwujemy kolor zapiekanki, będzie dobra jeśli kruszonka nabierze złotego koloru.

Upieczone jabłka podajemy na ciepło z lodami, polane czekoladą i obsypane płatkami migdałów oraz rodzynkami.
