ßßß Cookit - przepis na Rolada ze schabu z nadzieniem szpinakowym

Rolada ze schabu z nadzieniem szpinakowym

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza propozycja to wspaniała, aromatyczna rolada ze schabu nadziewana szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Szybka i prosta w przygotowaniu. Idealna na rodzinny obiad w gronie najbliższych :)
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia
Składniki:
1 kg schabu w kawałku
120g mrożonego szpinaku
60g fety
60g suszonych pomidorów w oleju
Cebula
Czosnek
Sól, pieprz, majeranek
Dodatkowo potrzebna będzie nitka oraz folia aluminiowa
Schab rozcinamy ostrym nożem po spirali. Następnie rozbijamy go na płat grubości około 1 cm. Powinien wyjść podłużny prostokąt. Rozcinamy go na dwa mniej więcej równe kawałki. Posypujemy solą, pieprzem oraz małą ilością majeranku i odkładamy na chwilę. Przygotujemy farsz: Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na zarumienioną cebulę wrzucamy rozmrożony szpinak. Suszone pomidory kroimy w kostkę, a fetę rozdrabniamy palcami. Dorzucamy do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić według gustu solą i pieprzem, choć z solą trzeba uważać ze względu na słoną fetę. Chwilkę mieszamy i nakładamy na przygotowane wcześniej kawałki mięsa. Zwijamy wzdłuż krótszego boku i obwiązujemy nitką/sznurkiem. Zawijamy w folie aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 15 minut, później zmniejszamy temp na 160 stopni i trzymamy jeszcze 45 minut. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/11/rolada-ze-schabu-z-nadzieniem.html