Wykonanie
Dzisiejsza propozycja to wspaniała, aromatyczna rolada ze
schabu nadziewana
szpinakiem,
serem feta i
suszonymi pomidorami. Szybka i prosta w przygotowaniu. Idealna na rodzinny obiad w gronie najbliższych :)

Ilość porcji: 6Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczeniaSkładniki:

1 kg
schabu w kawałku120g
mrożonego szpinaku60g
fety60g
suszonych pomidorów w
olejuCebulaCzosnekSól,
pieprz,
majeranekDodatkowo potrzebna będzie nitka oraz folia aluminiowa
Schab rozcinamy
ostrym nożem po spirali. Następnie rozbijamy go na płat grubości około 1 cm. Powinien wyjść podłużny prostokąt. Rozcinamy go na dwa mniej więcej równe kawałki. Posypujemy
solą,
pieprzem oraz małą ilością
majeranku i odkładamy na chwilę. Przygotujemy farsz: Na patelni podsmażamy
cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy
czosnek przeciśnięty przez praskę. Na zarumienioną
cebulę wrzucamy rozmrożony
szpinak.
Suszone pomidory kroimy w kostkę, a
fetę rozdrabniamy palcami. Dorzucamy do
szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić według gustu
solą i
pieprzem, choć z
solą trzeba uważać ze względu na słoną
fetę. Chwilkę mieszamy i nakładamy na przygotowane wcześniej kawałki
mięsa. Zwijamy wzdłuż krótszego
boku i obwiązujemy nitką/sznurkiem. Zawijamy w folie aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 15 minut, później zmniejszamy temp na 160 stopni i trzymamy jeszcze 45 minut. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.



