Wykonanie
Wprawdzie za oknami nadal jesienna aura, ale zima zbliża się już wielkimi krokami. A jak zima to i pierniki :) Dzisiaj propozycja na pyszne muffinki piernikowe. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Mają klasyczny piernikowy posmak, a całość dopełniają
bakalie w środku. Przepis, niestety nie nasz autorski, pochodzi ze strony kotlet.tv

Czas: ok. 30 minut (w tym 20 minut pieczenia)Ilość porcji: 15 babeczekSkładniki:

2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru trzcinowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
przyprawy do piernika2
jajka100 g
masła rozpuszczonego1 szklanka
mleka1 łyżka
miodu płynnegoGarść
rodzynek i garść kandyzowanej
skórki pomarańczowej**Można zastąpić innymi ulubionymi
bakaliamiDo sporej miski wrzucamy
mąkę,
cukier oraz odmierzoną
przyprawę do piernika i
proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy
mleko,
jajka,
miód oraz roztopione
masło. Ponownie mieszamy składniki dorzucając
bakalie. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Układamy foremki do muffinek (najlepiej podwójnie) i wykładamy ciasto (nam wyszło mniej więcej 2 łyżki ciasta na jedną papilotke). Babeczki urosną podczas pieczenia, dlatego proponujemy wykładać ciasto mniej więcej do 2/3 wysokości papierków. Pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka. Smacznego :)



