ßßß
Składniki:3 nogi od kurczaka
2 pomarańcze3 łyżki miodu2 łyżki sosu sojowego1 łyżka soku z cytryny1 ząbek czosnkuPrzyprawy: sól, pieprz, tymianekOpcjonalnie: 1,5 łyżki mąki ziemniaczanejNogi od kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i dzielimy na części. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i mieszamy z miodem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Dodajemy do tego przeciśnięty czosnek. Mieszamy wszystkie składniki. Mięso posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, obsypujemy również tymiankiem. Następnie umieszczamy mięso z marynacie i odkładamy na około 2 godz. w chłodne miejsce. Umieszczamy mięso w brytfance i pieczemy 30 minut w temp 180 stopni co jakiś czas polewając sosem. Po tym czasie dokładamy do brytfanki drugą pomarańcze pokrojoną w grube plastry i pieczemy jeszcze około 30 minut. Mięso wykładamy na paterę i podajemy na ciepło. Powstały sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną i przelewamy w sosjerkę podając jako dodatek.

Potrawa zainspirowana jednym z przepisów z listopadowego numeru "Smaków życia".