Wykonanie
Macie taką potrawę, że jak mówicie o niej znajomym to każdy robi wielki oczy i
mówi , że wcześniej o takim połączeniu w ogóle nie slyszał?
Potem przygotowujesz, częstujesz go i się okazuje że danie smakuje wyśmienicie. My mamy. Są to naleśniki z
wątrobianką. Ponoć przepis poznański, przekazany nam przez naszą babcie. Jednak, nie wiedzieć
czemu, mało który współczesny poznaniak słyszał o tym. A warto, bo danie tanie i szybkie, a przy tym wyśmienite.
Składniki:0,5 litra
mleko2
jajka250 g (około 2 szklanki)
mąki1 łyżka
oliwySzczypta
soliWątrobiankaNajpierw robimy ciasto naleśnikowe: łączymy
mąkę,
mleko i
oliwę (nada ona nieco sprężystości). Do tego dodajemy
jajka, nieco solimy i wszystko razem miksujemy. Jeśli ciasto wyjdzie nam zbyt gęste można dodać nieco
wody gazowanej lub
mleka. Powinno
mieć płynną konsystencje i swobodnie się rozlewać po patelni. Smażymy naleśniki, następnie na jeszcze ciepły nakładamy
wątrobiankę. Zwijamy w trójkąt i podajemy. Idealnie smakuje na ciepło z jakąś
sałatką.