ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z wątrobianką

Naleśniki z wątrobianką

nazwa

Wykonanie

Macie taką potrawę, że jak mówicie o niej znajomym to każdy robi wielki oczy i mówi , że wcześniej o takim połączeniu w ogóle nie slyszał? Potem przygotowujesz, częstujesz go i się okazuje że danie smakuje wyśmienicie. My mamy. Są to naleśniki z wątrobianką. Ponoć przepis poznański, przekazany nam przez naszą babcie. Jednak, nie wiedzieć czemu, mało który współczesny poznaniak słyszał o tym. A warto, bo danie tanie i szybkie, a przy tym wyśmienite.
Składniki:
0,5 litra mleko
2 jajka
250 g (około 2 szklanki) mąki
1 łyżka oliwy
Szczypta soli
Wątrobianka
Najpierw robimy ciasto naleśnikowe: łączymy mąkę, mleko i oliwę (nada ona nieco sprężystości). Do tego dodajemy jajka, nieco solimy i wszystko razem miksujemy. Jeśli ciasto wyjdzie nam zbyt gęste można dodać nieco wody gazowanej lub mleka. Powinno mieć płynną konsystencje i swobodnie się rozlewać po patelni. Smażymy naleśniki, następnie na jeszcze ciepły nakładamy wątrobiankę. Zwijamy w trójkąt i podajemy. Idealnie smakuje na ciepło z jakąś sałatką.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/04/nalesniki-z-watrobianka.html