Wykonanie
Za oknem cały czas zimno i śnieg, a my już z utęsknieniem wyczekujemy lata. By przybliżyć ciepłe dni oraz ożywić wspomnienie słońca, postanowiłyśmy przygotować
sałatkę owocową. Użyłyśmy produktów, które są dostępne o tej
porze roku, więc głównie
cytrusy takie jak
pomarańcze, czy
mandarynki. Jednak jak tylko
zrobi się (wreszcie!) ciepło można dodawać dowolne
owoce sezonowe.

Czas przygotowania: 20 minutIlość porcji: 2Składniki:
GrejpfrutPomarańczeJabłko2
banany2
mandarynki2
brzoskwinie z puszki3 plasterki
ananasaPół
cytryny2 łyżki
rodzynekRodzynki wkładamy do ciepłej
wody i zostawiamy by zmiękły.
Grejpfrut nacinamy nożem w zygzak i rozkładamy na dwie części. Łyżką delikatnie wydrążamy środek, który kroimy na kosteczkę. My przygotowując
grejpfrut do sałatki zawsze wycinamy miąższ bez „białej otoczki”, którą wyrzucamy. Nadaje one bardzo gorzki smak, całkowicie zbędny w
sałatce.
Banany obieramy i kroimy w pół talarki.
Mandarynki i
pomarańcze sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy na małe kawałki.
Jabłko myjemy i kroimy w kostkę.
Ananasa i
brzoskwinie również kroimy w mniejsze części. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Odsączamy
rodzynki i dorzucamy do
owoców. Z
cytryny wyciskamy sok i polewamy nim
owoce. Ilość soku zależy od
owoców. W przedstawionej
sałatce jest duża ilość kwaśnych produktów, dlatego soku dajemy mniej ( około 2 łyżek) Latem, gdy będzie więcej świeżych słodkich
owoców, soku można dać więcej. Całość mieszamy. Nakładamy do miseczek powstałych z
grejpfruta i zajadamy ze smakiem.

