ßßß
Czas przygotowania: 20 minut + 20 pieczeniaIlość porcji: 3Składniki:3 jajkamiska szpinaku1 łyżeczka rozrodbnionych orzechów włoskich70ml śmietany 18% ( może być też 12, jeśli akurat mamy)2 ząbki czosnku1 łyżeczka masłapuszka pomidorów krojonych ( latem można użyć do tego przepisu świeżych pomidorów)około 50 gram startego żółtego sera1 łyzeczka bazylisół, pieprz, gałka muszkatowaJajka gotujemy, obieramy i kroimy na pół. W tym czasie gotujemy również szpinak w osolonej wodzie do zwiędnięcia. Jeśli nie mamy szpinaku można go zastąpić brokułami lub szczawiem. Wyciągamy żółtko z jajek i wrzucamy je do miseczki. Dodajemy do niego ugotowany i pokrojony szpinak, orzechy włoskie i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy gałką muszkatową, solą i pieprzem. Napełniamy jajka farszem. Pomidory mieszamy z drugim ząbkiem czosnku i bazylią. Doprawiamy równiez solą i pieprzem. Dolewamy śmietane i intensywnie mieszamy lub miksujemy blenderem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wlewamy do niego sos i układamy na nim jajka. Posypujemy żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika(180stopni) na 20 minut. Po tym czasie jajka wykładamy na talerz, podlewamy sosem i podajemy :)


