Wykonanie
Tym razem przepis w całości przepisany z książki którą kupiłem na pchlim targu w Szczecinie. Jest to miejsce, w którym można kupić prawie wszystko. Od pałek milicyjnych przez stare naczynia po wibratory. Więcej o tym kultowym miejscu tutaj: http://www.mmszczecin.pl/235279/2010/7/28/niespokojnie-na-dzikim-manhattanie-straz-miejska-konczy-z-mandatami-i-straszy-sadem?category=newsPrzepisy zamieszczone w tej książce zostały zebrane przez Kazimierę Pyszkowską wydana została w Warszawie w roku 1983 przez wydawnictwo "WATRA" w ilości 30 000 egzemplarzy.Oprócz bardzo ciekawych informacji na temat substytutów, gdzie dowiadujemy się, że 100g
mięsa można zastąpić za pomocą 400g pełnego
mleka, 2
jajek lub 80g
podrobów :) oraz, że "
ziemniaki nie posiadają zamiennika pośród innych surowców spożywczych".

"Naleśniki usmażone według przepisu podanego wyżej; (lub na blogu :) przyp. red.) 50 dag
kapusty kwaszonej lub słodkiej, kilka
pieczarek lub
grzybów suszonych, 5 dag
słoniny,
cebula,
jajko,
sól,
pieprz, 5 dag
margarynyKapustę ugotować do miękkości w bardzo małej ilości
wody. Dodać drobno pokrojone i podsmażone razem z posiekaną
cebulą pieczarki, wymieszać z
jajkiem i przyprawić do smaku. Jeżeli
kapusta jest zbyt wilgotna, można dodać łyżkę
tartej bułki. Usmażyć bardzo cienkie naleśniki. Wysmarować płaskie naczynie lub prodiż
margaryną i wysypać
tartą bułką. Pięcioma naleśnikami, układając je na zakładkę wyłożyć boki posmarowanego naczynia, tak aby wystawały ponad brzeg, a na środku dna położyć szósty naleśnik. Posmarować przygotowanym nadzieniem z
kapusty i kłaść następne naleśniki, przekładając
kapustą. Wystające brzegi ostatniego naleśnika zawinąć, skropić zapiekankę tłuszczem i wstawić do zapieczenia. Podawać - pokrajaną jak babkę - z dodatkiem
sosu pomidorowego lub
śmietankowego."