ßßß
"Naleśniki usmażone według przepisu podanego wyżej; (lub na blogu :) przyp. red.) 50 dag kapusty kwaszonej lub słodkiej, kilka pieczarek lub grzybów suszonych, 5 dag słoniny, cebula, jajko, sól, pieprz, 5 dag margarynyKapustę ugotować do miękkości w bardzo małej ilości wody. Dodać drobno pokrojone i podsmażone razem z posiekaną cebulą pieczarki, wymieszać z jajkiem i przyprawić do smaku. Jeżeli kapusta jest zbyt wilgotna, można dodać łyżkę tartej bułki. Usmażyć bardzo cienkie naleśniki. Wysmarować płaskie naczynie lub prodiż margaryną i wysypać tartą bułką. Pięcioma naleśnikami, układając je na zakładkę wyłożyć boki posmarowanego naczynia, tak aby wystawały ponad brzeg, a na środku dna położyć szósty naleśnik. Posmarować przygotowanym nadzieniem z kapusty i kłaść następne naleśniki, przekładając kapustą. Wystające brzegi ostatniego naleśnika zawinąć, skropić zapiekankę tłuszczem i wstawić do zapieczenia. Podawać - pokrajaną jak babkę - z dodatkiem sosu pomidorowego lub śmietankowego."