Wykonanie
Już się nie mogłam doczekać, aż
będę mogła opublikować ten przepis. Wiązało się to z pracami nad letnim numerem magazynu Food Culture, w którym także go znajdziecie. Sezon na
maliny w pełni, szczerze polecam. Sekret tych pysznych bułeczek/ciasteczek tkwi w jak najkrótszym wyrabianiu ciasta, z zimnych składników. Idealne cały rok, na smutki i radości. Musicie je koniecznie upiec w domu!


Składniki na około 9 sztuk:Scones:300 g
mąki pszennej65 g
cukru1 łyżka
proszku do pieczenia¼ łyżeczki
soli morskiej85 g
masła240 ml
śmietany kremówki1
jajko (duże)½ łyżeczki ekstraktu z
wanilii125 g świeżych
malin (zimą mrożone)Wykończenie:1
jajko (duże)½ łyżeczki
cukruszczypta
solicukier trzcinowy do posypaniaW dużej misce mieszamy
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
sól. Dodajemy
masło i wcieramy je w
mąkę. W szklanej misce miksujemy
śmietanę,
jajko i
wanilię, następnie dolewamy do ciasta i mieszamy ręcznie do połączenia składników. Blat posypujemy odrobiną
mąki, wykładamy ciasto, na jego wierzchu układamy
maliny i wgniatamy je w ciasto. Wszystko
zrobi się lekko wilgotne, należy wtedy podsypywać
mąką.Uzyskane ciasto wałkujemy na grubość 2 cm i zostawiamy na 15 minut by odpoczęło. Po tym czasie wycinamy szklanką
okręgi, układamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Następnie przygotowujemy wykończenie, w misce ubijamy
jajko,
cukier i
sól, otrzymaną miksturą smarujemy wszystkie
ciastka, następnie posypujemy
brązowym cukrem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 13-18 minut. Zjadamy tego samego dnia, najlepiej jeszcze ciepłe.