ßßß

Składniki na około 9 sztuk:Scones:300 g mąki pszennej65 g cukru1 łyżka proszku do pieczenia¼ łyżeczki soli morskiej85 g masła240 ml śmietany kremówki1 jajko (duże)½ łyżeczki ekstraktu z wanilii125 g świeżych malin (zimą mrożone)Wykończenie:1 jajko (duże)½ łyżeczki cukruszczypta solicukier trzcinowy do posypaniaW dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy masło i wcieramy je w mąkę. W szklanej misce miksujemy śmietanę, jajko i wanilię, następnie dolewamy do ciasta i mieszamy ręcznie do połączenia składników. Blat posypujemy odrobiną mąki, wykładamy ciasto, na jego wierzchu układamy maliny i wgniatamy je w ciasto. Wszystko zrobi się lekko wilgotne, należy wtedy podsypywać mąką.Uzyskane ciasto wałkujemy na grubość 2 cm i zostawiamy na 15 minut by odpoczęło. Po tym czasie wycinamy szklanką okręgi, układamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Następnie przygotowujemy wykończenie, w misce ubijamy jajko, cukier i sól, otrzymaną miksturą smarujemy wszystkie ciastka, następnie posypujemy brązowym cukrem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 13-18 minut. Zjadamy tego samego dnia, najlepiej jeszcze ciepłe.