Wykonanie
Zbliża się czerwiec, dni będą coraz cieplejsze, zaraz przyjdzie lato. Latem nie ma nic lepszego na upał jak chłodnik, bo jak jeść gorącą zupę, kiedy temperatury sięgają trzydziestu stopni?! Mam dla Was przepis na chłodnik ze
szparagów, dla mnie to było coś nowego. Mam nadzieję, że Wam przypadnie do gustu. Przepis na chłodnik znajdziecie także w trzecim numerze magazynu Food Culture .


Składniki:500 g
zielonych szparagów1-2
limonki (wg upodobań)250 ml
śmietany kremówki15 g świeżej
mięty1
awokado100 ml
wodysól,
pieprzOdcinamy twarde końcówki
szparagów, wyrzucamy.
Szparagi kroimy na kawałki, główki
szparagów odkładamy, będziemy je gotować osobno. Główki
szparagów gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie. Pozostałe gotujemy 3 minuty, odcedzamy, wkładamy do miski. Dodajemy startą skórkę z
limonki i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy także liście
mięty,
śmietanę i
awokado (obieramy ze skóry, usuwamy pestkę). Wszystko miksujemy blenderem na gładką masę, jeśli będzie za gęsta dodajemy
wodę. Przyprawiamy
solą i
pieprzem.