Wykonanie
Lubimy jadać tak, jak nas nauczono w domu, pamiętamy ze wczesnego dzieciństwa smaki i zapachy potraw, które przygotowywała prababcia, babcia.... Tradycję później kontynuuje nasza mama, a
potem czas na nas. Tak w moim domu rodzinnym jest z
białą kapustą, którą przygotowujemy tak, jak babcia to zawsze robiła. Jakiś czas temu pojawiła się na targach warzywnych
młoda kapusta, piękna i zieloniutka. Mam wrażenie, że co najmniej raz w tygodniu gotuję ją sobie na obiad!
MŁODA KAPUSTA.Składniki:1
młoda kapusta biała
sól,
pieprz2 łyżki
smalcu1/2 łyżki
octu winnegokoperek do podaniaWlewamy pół szklanki
wody na dno garnka, dodajemy szczyptę
soli, zagotowujemy. W tym czasie kroimy
kapustę na pół, usuwamy głąb, kroimy
kapustę drobno, płuczemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy
smalec i
ocet winny i dusimy, aż
woda się zredukuje i
kapusta zmięknie. W razie potrzeby (gdy
woda wyparuje, a
kapusta nie będzie jeszcze miękka) dolewamy
wodę. Na koniec doprawiamy
pieprzem i jeśli to potrzebne
solą. Podajemy jako dodatek do
mięs i
młodych ziemniaczków, posypujemy
koperkiem.Smacznego!