Wykonanie
Słońce świeci pięknie, temperatury w powietrzu od paru dni są dodatnie. Radość ludzi widać na ulicach, kurtki odpięte, brak czapek. Nie dajmy się zwieźć! Zima jeszcze powróci, oby nie ze zdwojoną siłą. Wybrałam się na okoliczny ryneczek w celu zakupienia
jarmużu, niestety zakup się nie udał, sprzedawców z racji zimy mało, a pani u której ostatnio
sałatę tę widziałam już jej nie miała. Pusto z ryneczku nie powróciłam kupiłam boczniaki, apetyt na nie zrobiła mi w niedzielę koleżanka, opowiadając czego to ona z nich nie jadła ;)
Grzyby usmażyłam na patelni, na odrobinie
oliwy, przyprawiając je lekko
solą i
pieprzem. Nic więcej im nie trzeba, do tego surówka z
cukinii... mmmmm pycha!
Składniki dla dwóch osób:świeże boczniaki 200 gjedna mała
cukinia6
pomidorków koktajlowychkilka
pistacjioliwa z oliwekcytrynasól,
pieprzCukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry (płaty), następnie każdy taki plaster w bardzo cienkie paseczki. Pokrojoną w ten sposób
cukinię posypujemy
solą, pozostawiamy kilka minut aż puści
soki. Wtedy wypłukujemy
sól pod
wodą i wycieramy
cukinię ręcznikiem papierowym. Dodajemy łyżkę
oliwy z oliwek, trochę
soku z cytryny, odstawiamy. I zaczynamy kroić w ósemki
pomidorki oraz rozdrabniać
orzechy pistacjowe, które dodajemy do
cukinii. Mieszamy, przyprawiamy
solą i
pieprzem i mamy już gotową surówkę.Na patelnię wlewamy odrobinę
oliwy i smażymy na niej przyprawione wcześniej (
sól i
pieprz) boczniaki, z każdej strony aż do momentu, gdy zrobią się lekko złotawe i chrupiące .Smacznego!