ßßß
Składniki:100 g gorzkiej czekolady (min 65%)150 g mlecznej czekolady300 ml śmietany kremówki200 g truskawek (do podania)150 g cukru pudru100 ml wody5 żółtekNajpierw zabieramy się za mus, w rondelku zagotowujemy wodę i cukier puder. Gotujemy do czasu, aż płyn zgęstnieje. W tym czasie ubijamy w misce żółtka, na puszystą masę. Dolewamy do niej gorący syrop i miksujemy w miarę długo, aż masa będzie gęsta i zwiększy swoją objętość. Ubijamy jeszcze kilka minut, aż masa ostygnie i odstawiamy.Teraz rozpuszczamy czekolady, każdą w osobnych miskach, w miarę dużych by potem móc dodać do nich mus i ubitą śmietanę. Miski powinny być żaroodporne, gdyż czekolady trzeba rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekolady się rozpuszczają, a my ubijamy kremówkę na sztywno. Zdejmujemy czekolady z ognia, by trochę ostygły.Dzielimy mus na dwie części, oraz śmietanę na dwie i dodajemy je do dwóch misek z czekoladą. Mieszamy delikatnie łyżką, powstaną nam dwie masy czekoladowe. Formę do babki (200x 110x 75) wykładamy folią aluminiową. Następnie wlewamy masę z ciemną czekoladą, i wkładamy formę do zamrażarki na 2h. Masę z mlecznej czekolady wkładamy na ten czas do lodówki. Po 2 godzinach, możemy dodać do formy jaśniejszą masę. Teraz krem musi leżeć w zamrażarce 8 godzin. Po tym czasie możemy dokonać konsumpcji. Podawać z truskawakmi, albo malinami, dekorując listkami mięty.SMACZNEGO.
