ßßß
UDKA Z KURCZAKA Z ROZMARYNEM I SERKIEM ŚMIETANKOWYM(przepis z Kwestii Smaku)Składniki:8 nóżek kurczaka (lub podudzia)serek śmietankowy (ja użyłam serek Ostrowia)cebula2 ząbki czosnkuświeży rozmarynolej roślinnysól i pieprz
W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojoną cebulę i czosnek. Myjemy nóżki, osuszamy, każdą polewamy łyżką oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pod skórkę wkładamy po łyżeczce serka i po gałązce rozmarynu. Układamy na cebuli, wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy bez przykrycia około godziny. Sprawdzamy widelcem czy mięso jest miękkie i czy łatwo odchodzi od kości.Podajemy z puree ziemniaczanym, albo z pieczonymi ziemniaczkami. Można również podać z surówką.Smacznego!