ßßß Cookit - przepis na PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI, PESTEK SŁONECZNIKA I TOFU

PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI, PESTEK SŁONECZNIKA I TOFU

nazwa

Wykonanie

Pasta, którą powinniście przygotować póki sezon na paprykę w pełni. Pałam szczerym uczuciem do pieczonej papryki i okazało się, że domownicy również. Pierwszą miską posmarowaliśmy kanapki, w drugiej maczaliśmy nachosy na imprezie pożegnalnej dla Zwierzi. Świetna sprawa!
Składniki:
5 czerwonych papryk
1/2 szklanki pestek słonecznika
50 g tofu
3 łyżki oliwy
pół pęczka pietruszki, posiekanej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 40 min., do czasu, aż skórka ściemnieje i zacznie odchodzić od warzywa (można to również zrobić w mikrofalówce ustawionej na funkcji grill).
Papryki wyciągnąć z piekarnika, przeciąć na pół, by woda z nich wypłynęła, a warzywa ostygły.
Chłodne papryki obrać ze skóry i umieścić w misce razem z resztą składników. Całość zmiksować na jak najbardziej gładką masę.
Wierzch pasty polać dodatkową oliwą i posypać łyżką słonecznika. podawać schłodzoną.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/09/pasta-z-pieczonej-papryki-pestek.html