Wykonanie

Pasta, którą powinniście przygotować
póki sezon na
paprykę w pełni. Pałam szczerym uczuciem do pieczonej
papryki i okazało się, że domownicy również. Pierwszą miską posmarowaliśmy kanapki, w drugiej maczaliśmy nachosy na imprezie pożegnalnej dla Zwierzi. Świetna sprawa!Składniki:5
czerwonych papryk1/2 szklanki pestek
słonecznika50 g
tofu3 łyżki
oliwypół pęczka
pietruszki, posiekanej1/2 łyżeczki
słodkiej paprykisól,
pieprz do smakuWykonanie:Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 40 min., do czasu, aż skórka ściemnieje i zacznie odchodzić od warzywa (można to również zrobić w mikrofalówce ustawionej na funkcji grill).
Papryki wyciągnąć z piekarnika, przeciąć na pół, by
woda z nich wypłynęła, a warzywa ostygły.Chłodne
papryki obrać ze skóry i umieścić w misce razem z resztą składników. Całość zmiksować na jak najbardziej gładką masę.Wierzch pasty polać dodatkową
oliwą i posypać łyżką
słonecznika. podawać schłodzoną.Smacznego!
