ßßß Cookit - przepis na SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ

nazwa

Wykonanie

Połączenie słodkiej, białej czekolady i cierpkich żurawin musi zakończyć się sukcesem. Sernik jest niewysoki, dość słodki i zwarty. Jeśli chcecie, możecie przygotować spód (ze 120 g herbatników i 30 g masła, roztopionego), wylepić nim dno tortownicy i włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki (tortownica o średnicy 18 cm):
0,5 kg sera trzykrotni mielonego
1/4 szklanki (60 ml) śmietany kremówki 30% lub 36%
130 g białej czekolady, posiekanej
skórka otarta z połowy pomarańczy
pół szklanki (110 g) cukru białego
2 jaja
150 świeżych lub mrożonych żurawin
1 łyżka mąki ziemniaczanej
do polania: 70 g białej czekolady
Wykonanie:
Kremówkę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia mieszanki.
W misce umieścić ser, otartą skórkę z pomarańczy, cukier, jaja i mąkę. Zmiksować, do otrzymania gładkiej konsystencji, lecz nie za długo - by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Dodać mieszankę czekoladową i zmiksować do połączenia. Masę serową wylać do tortownicy (dół wyłożony papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem). Na górę wysypać żurawiny.
Piec około 1 godziny w temperaturze 160°C. Przestudzić w stygnącym piekarniku, następnie wystudzić w temperaturze pokojowej. Schłodzić przez całą noc w lodówce.
Kolejnego dnia polać białą czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/03/sernik-z-biaa-czekolada-i-zurawina.html