Wykonanie
Połączenie słodkiej,
białej czekolady i cierpkich
żurawin musi zakończyć się sukcesem. Sernik jest niewysoki, dość słodki i zwarty. Jeśli chcecie, możecie przygotować spód (ze 120 g
herbatników i 30 g
masła, roztopionego), wylepić nim dno tortownicy i włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Składniki (tortownica o średnicy 18 cm):0,5 kg
sera trzykrotni mielonego1/4 szklanki (60 ml)
śmietany kremówki 30% lub 36%130 g
białej czekolady, posiekanejskórka otarta z połowy
pomarańczypół szklanki (110 g)
cukru białego2
jaja150 świeżych lub mrożonych
żurawin1 łyżka
mąki ziemniaczanejdo polania: 70 g
białej czekoladyWykonanie:Kremówkę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać
białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się
czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia mieszanki.W misce umieścić
ser, otartą skórkę z
pomarańczy,
cukier,
jaja i
mąkę. Zmiksować, do otrzymania gładkiej konsystencji, lecz nie za długo - by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Dodać mieszankę
czekoladową i zmiksować do połączenia. Masę
serową wylać do tortownicy (dół wyłożony papierem do pieczenia, boki wysmarowane
masłem). Na górę wysypać
żurawiny.Piec około 1 godziny w temperaturze 160°C. Przestudzić w stygnącym piekarniku, następnie wystudzić w temperaturze pokojowej. Schłodzić przez całą noc w lodówce.Kolejnego dnia polać
białą czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli
wodnej.Smacznego!