Wykonanie

W tym roku Sylwestra spędziłam kameralnie, co szczerze mówiąc mi odpowiadało. Nie uważam 31. grudnia za jakiś nadzwyczajny dzień, mogłabym się z łatwością obejś ć bez tego wielkiego odliczania i
szampanów. Dla mnie to po prostu możliwoś ć spędzenia wieczoru w doborowym towarzystwie, przy lampce
wina i dobrym jedzeniu.Sylwestrowe
trufle na pewno zasmakują wielbicielom wytrawnych
słodyczy, bowiem nie są bardzo słodkie. Jeśli wolicie słodsze desery, polejcie gotowe
trufle mleczną czekoladą (ja swoje obtoczyłam w mieszance
kakao i
kawy).Składniki na około 20 sztuk:150 g
gorzkiej czekolady250 g
serka mascarpone1,5 łyżki
kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej
wody i wystudzonej1 łyżka
likieru kawowego1 szklanka zmielonych
migdałów (lub
orzechów laskowych), bez skórkiWykonanie:
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej (nad parą
wodną). Lekko przestudzić.
Serek mascarpone bardzo krótko wymieszać, tylko do lekkiego napuszenia (kilka sekund). Dodać wystudzoną
kawę,
likier, wymieszać.Do masy serowej dodać lekko przestudzoną
czekoladę i krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Wsypać
migdały i całość wymieszać.Masę umieścić w miseczce, przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do czasu, aż z masy będzie można formować
trufelki.Gotowe
trufle obtoczyć w
kakao wymieszanym z sypką
kawą lub polać ulubiona
czekoladą.Smacznego!(bazowałam na przepisie z Moich Wypieków)


Główni bohaterowie sylwestrowej nocy - Gaweł i jego burrito. Z
wieprzowiną lub, w wersji wegetariańskiej, z
ryżem po meksykańsku. W kieliszkach niezwykłe
różowe wino autorstwa Kamili. Pycha!