ßßß Cookit - przepis na SYLWESTROWE TRUFLE CZEKOLADOWO-KAWOWE Z SERKA MASCARPONE

SYLWESTROWE TRUFLE CZEKOLADOWO-KAWOWE Z SERKA MASCARPONE

nazwa

Wykonanie

W tym roku Sylwestra spędziłam kameralnie, co szczerze mówiąc mi odpowiadało. Nie uważam 31. grudnia za jakiś nadzwyczajny dzień, mogłabym się z łatwością obejś ć bez tego wielkiego odliczania i szampanów. Dla mnie to po prostu możliwoś ć spędzenia wieczoru w doborowym towarzystwie, przy lampce wina i dobrym jedzeniu.
Sylwestrowe trufle na pewno zasmakują wielbicielom wytrawnych słodyczy, bowiem nie są bardzo słodkie. Jeśli wolicie słodsze desery, polejcie gotowe trufle mleczną czekoladą (ja swoje obtoczyłam w mieszance kakao i kawy).
Składniki na około 20 sztuk:
150 g gorzkiej czekolady
250 g serka mascarpone
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody i wystudzonej
1 łyżka likieru kawowego
1 szklanka zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych), bez skórki
Wykonanie:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (nad parą wodną). Lekko przestudzić.
Serek mascarpone bardzo krótko wymieszać, tylko do lekkiego napuszenia (kilka sekund). Dodać wystudzoną kawę, likier, wymieszać.
Do masy serowej dodać lekko przestudzoną czekoladę i krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Wsypać migdały i całość wymieszać.
Masę umieścić w miseczce, przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do czasu, aż z masy będzie można formować trufelki.
Gotowe trufle obtoczyć w kakao wymieszanym z sypką kawą lub polać ulubiona czekoladą.
Smacznego!
(bazowałam na przepisie z Moich Wypieków)
Główni bohaterowie sylwestrowej nocy - Gaweł i jego burrito. Z wieprzowiną lub, w wersji wegetariańskiej, z ryżem po meksykańsku. W kieliszkach niezwykłe różowe wino autorstwa Kamili. Pycha!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/01/sylwestrowe-trufle-czekoladowo-kawowe-z.html