Wykonanie
Ale u mnie jeszcze jeden świąteczny wpis. Otóż muszę się pochwalić moimi wypiekami ;) Pierwszy był murzynek - przystrajaliśmy go razem z mężem. Drugie były
trufle (przepis z moich wypieków), zrobione na popularne ostatnio reniferki, niestety trochę za mało
czekolady dodałam i konsystencja była zbyt rozpuszczająca się, ale w smaku - genialne:)

Przepis na
trufle kawowe z
serka maskarponeSkładniki na około 21 sztuk:150 g
gorzkiej czekolady250 g
serka mascarpone1,5 łyżki
kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej
wody i wystudzonej1 łyżka
likieru kawowego1 szklanka zmielonych
migdałów (lub
orzechów laskowych), bez skórki
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej (nad parą
wodną). Lekko przestudzić.
Serek mascarpone bardzo krótko zmiksować, tylko do lekkiego napuszenia (kilka sekund). Dodać wystudzoną
kawę,
likier, wymieszać.Do masy serowej dodać lekko przestudzoną
czekoladę, krótko zmiksować (tylko do połączenia, nie za długo, by masa się nie zwarzyła). Wsypać
migdały i wymieszać.Masę umieścić w miseczce, przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do czasu, aż z masy będzie można formować
trufelki.Dodatkowo:200 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
olejuCzekoladę wraz z
olejem roztopić w kąpieli
wodnej.Schłodzone
trufle zanurzać z
czekoladzie, odkładać na papier do pieczenia. Dowolnie udekorować, schłodzić.No i jeszcze pokazuję zdjęcie naszego murzynka (przepis był kilka postów wcześniej). Murzynek zniknął w ciągu godziny!