Wykonanie

Niedawno miałam przyjemność poznać dziewczynę z wielkimi kulinarnymi ambicjami. Nigdy wcześniej nie miała okazji niczego ugotować i mam wrażenie, że teraz chce nadrobić te wszystkie lata, bo prawie codziennie, z niegasnącym entuzjazmem, zadaje to samo pytanie: "Joanna, what will we cook today?". Paula jest wielką fanką
czekolady, dlatego upiekłyśmy już muffiny
czekoladowe i pełnoziarniste muffiny nadziane nutellą. Teraz przyszła kolej na brownie. Chciałam dodać do niego
orzechy lub
migdały, ale moja propozycja nie spotkała się z aprobatą. Miało być ciasto
czekoladowe, "tylko"
czekoladowe i takie, ku zadowoleniu wszystkich, upiekłyśmy. Strasznie cieszę się, kiedy
mogę zarazić kogoś pasją do kucharzenia, nauczyć czegoś w tym temacie. Miło, gdy ktoś zwykłe babeczki uważa za najlepsze delicje na świecie. Najlepsze, bo przyrządzone własnymi rękami. Przypominają mi się moje pierwsze kuchenne próby, gdy mając kilka lat plątałam się mamie pod nogami (najczęściej strasznie przeszkadzając), bo musiałam wszystkiego dotknąć, powąchać no i oczywiście spróbować.Na koniec ważna uwaga praktyczna. Brownie to ciasto bardzo mokre, gliniaste, wręcz zakalcowate. Nie pieczemy go do "suchego patyczka"!Składniki (blacha o wymiarach 21x26 lub tortownica 24 cm):200 g ciemnej
gorzkiej czekolady (około 60%
kakao)200 g
masła200 g
cukru białego150 g
mąki pszennejszczypta
soli morskiej2 łyżki
kakao4
jajkaWykonanie:W garnku z grubym dnem na bardzo maym ogniu roztopi
czekoladę z
masłem, ciągle mieszając. Masa nie może zgęstnieć ani podgrzać się za bardzo. Ma być błyszcząca, lejąca i lekko ciepła. Odstawić z ognia i wymieszać z
cukrem.W oddzielnej misce wymieszać
mąkę z
solą i
kakao.Do masy z
czekolady i
masła dodawać kolejno
jajka mieszając energicznie rózgą lub miksując mikserem na małych obrotach, aż powstanie jednolita masa. Wsypać
mąkę z dodatkami i mieszać składniki łyżką przez 1 minutę, aż masa będzie idealnie gładka, jednolita i błyszcząca. Na koniec połączyć z
orzechami (jeśli ich używamy)Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 18 minut, ale nie dłużej niż 20 minut. Brownie nie pieczemy do idealnie suchego patyczka. Ciasto zastygnie jeszcze po wyjęciu z piekarnika.Smacznego!(Na podstawie przepisu z Kwestii Smaku)
