ßßß Cookit - przepis na TARTA NA SPODZIE Z OREO, Z KREMEM BAZYLIOWYM I TRUSKAWKAMI

TARTA NA SPODZIE Z OREO, Z KREMEM BAZYLIOWYM I TRUSKAWKAMI

nazwa

Wykonanie

Jeśli połączenie bazylii z truskawkami wydaje się Wam dość niecodzienne, zapewniam, że po zjedzeniu kawałka tej tarty zmienicie zdanie. Aksamitny, delikatnie seledynowy krem (naprawdę prosty w przygotowaniu) o subtelnym posmaku najbardziej znanego włoskiego zioła. A na nim truskawki, których naturalna słodycz została nieco podkręcona octem balsamicznym i pieprzem, KONIECZNIE świeżo, grubo zmielonym. Tartę najlepiej przygotować w formie do tarty z wyciąganym dnem- ja swoją gdzieś zapodziałam i używszy zwykłej formy do tarty miałam duży problem z pokrojeniem tej łakoci na ładne kawałki.
Składniki:
spód:
300 g ciastek oreo (można zastąpić innymi ciemnymi ciastkami przekładanymi waniliowym kremem)
50 g roztopionego masła
nadzienie:
500 g truskawek, pokrojonych na mniejsze kawałki
3 łyżki octu balsamicznego z Modeny
1 łyżka cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki świeżego, grubo zmielonego pieprzu czarnego
250 g mascarpone, schłodzonego
1 szklanka liści bazylii
4 łyżki cukru pudru trzcinowego
400 ml kremówki, schłodzonej
kilka liści bazylii i odrobina świeżo zmielonego pieprzu do posypania gotowej tarty
Wykonanie:
Ocet balsamiczny wymieszać z łyżką cukru i pieprzem, dodać truskawki. Truskawki odstawić do lodówki do macerowania na kilka godzin, najlepiej całą noc.
Ciastka zmielić razem z nadzieniem (ja zmiażdżyłam je na stolnicy wałkiem, można to zrobić również przy pomocy blendera lub malaksera), połączyć z roztopionym masłem. Gotową masą wyłożyć spód i boki formy do tarty wysmarowanej masłem. Formę do tarty włożyć do lodówki.
W misce umieścić mascarpone, liście bazylii i cukier puder- całość zmiksować blenderem na jak najbardziej gładką masę, włożyć do lodówki.
Schłodzoną kremówkę ubić ze szczyptą soli na sztywno i dodawać, łyżka po łyżce, do bazyliowej masy.
Truskawki porządnie odsączyć z marynaty na sitku. Bazyliowy krem rozsmarować na spodzie z oreo, na to wyłożyć truskawki. Tartę posypać listkami bazylii i odrobiną grubo zmielonego pieprzu i włożyć do lodówki na 30 min.
Tarta najlepiej smakuje w dniu przyrządzenia.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/06/tarta-na-spodzie-z-oreo-z-kremem.html