ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z kremem mascarpone i truskawkami w occie balsamicznym

Tartaletki z kremem mascarpone i truskawkami w occie balsamicznym

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
150 g miękkich ciasteczek (herbatników) migdałowych o smaku amaretti
80 g masła, roztopionego i ostudzonego
200 g serka mascarpone
2 czubate łyżki cukru pudru + dodatkowo do posypania
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
150 g truskawek, przekrojonych na połówki
20 ml octu balsamicznego, najlepiej zagęszczonego
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Przygotować foremki na tartaletki o średnicy 8 cm. Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z masłem, wyłożyć nimi spód i boki foremek. Piec przez 10 minut, następnie całkowicie ostudzić.
Serek mascarpone ubijać z 1 i 1/2 łyżki cukru pudru i wanilią przez 1-2 minuty aż stanie się puszysty. Truskawki wymieszać z pozostałym cukrem pudrem i octem balsamicznym.
Tartaletki wypełnić kremem, ułożyć truskawki, posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/tartaletki_z_truskawkami/przepis.html