ßßß
ciasteczkowy spód70 g herbatników pełnoziarnistych30 g ciasteczek ameretti4 łyżki masłaHerbatniki i ciasteczka zmiksować, by przypominały piasek. Masło rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie.sernik waniliowy1000 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości, ja używam wiaderkowego Piątnicy)puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)4 jajka4 łyżki ekstraktu z wanilii2 czubate łyżki waniliowego proszku budyniowego (ew. mąki ziemniaczanej lub pszennej)Wszystkie składniki krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać na przygotowany spód.Piec około 60-75 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.krem mascarpone500 g mascarpone150 ml kremówki3-4 łyżki cukru pudru2-3 łyżki amarettododatkowo300 g jagódWszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką. Schłodzony przez noc sernik wyjąć z tortownicy, wierzch i boki posmarować kremem mascarpone. Ozdobić jagodami. Przechowywać w lodówce, najlepiej smakuje po 2-3 dniach.Smacznego!


***