ßßß Cookit - przepis na Sernik z kremem mascarpone i jagodami

Sernik z kremem mascarpone i jagodami

nazwa

Wykonanie

Sprawdzony już przepis na sernik, tym razem w zestawieniu z mascarpone i jagodami, z delikatnym aromatem amaretto. Doskonałe połączenie! W ostatnim czasie piekłam go dwa razy, a trzeci już w planach. ;) Polecam!
ciasteczkowy spód
70 g herbatników pełnoziarnistych
30 g ciasteczek ameretti
4 łyżki masła
Herbatniki i ciasteczka zmiksować, by przypominały piasek. Masło rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie.
sernik waniliowy
1000 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości, ja używam wiaderkowego Piątnicy)
puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
4 jajka
4 łyżki ekstraktu z wanilii
2 czubate łyżki waniliowego proszku budyniowego (ew. mąki ziemniaczanej lub pszennej)
Wszystkie składniki krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać na przygotowany spód.
Piec około 60-75 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.
krem mascarpone
500 g mascarpone
150 ml kremówki
3-4 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki amaretto
dodatkowo
300 g jagód
Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką. Schłodzony przez noc sernik wyjąć z tortownicy, wierzch i boki posmarować kremem mascarpone. Ozdobić jagodami. Przechowywać w lodówce, najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
Smacznego!
***
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2012/07/Sernik-z-kremem-mascarpone-i-jagodami.html