Wykonanie
Sprawdzony już przepis na sernik, tym razem w zestawieniu z
mascarpone i
jagodami, z delikatnym aromatem
amaretto. Doskonałe połączenie! W ostatnim czasie piekłam go dwa
razy, a trzeci już w planach. ;) Polecam!
ciasteczkowy spód70 g
herbatników pełnoziarnistych30 g
ciasteczek ameretti4 łyżki
masłaHerbatniki i
ciasteczka zmiksować, by przypominały piasek.
Masło rozpuścić, dokładnie wymieszać z
ciasteczkami. Tortownicę (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę
ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie.sernik
waniliowy1000 g
twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości, ja używam wiaderkowego Piątnicy)puszka słodzonego
mleka skondensowanego (530 g)4
jajka4 łyżki ekstraktu z
wanilii2 czubate łyżki
waniliowego proszku budyniowego (ew.
mąki ziemniaczanej lub pszennej)Wszystkie składniki krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać na przygotowany spód.Piec około 60-75 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.krem
mascarpone500 g
mascarpone150 ml kremówki3-4 łyżki
cukru pudru2-3 łyżki
amarettododatkowo300 g
jagódWszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką. Schłodzony przez noc sernik wyjąć z tortownicy, wierzch i boki posmarować kremem
mascarpone. Ozdobić
jagodami. Przechowywać w lodówce, najlepiej smakuje po 2-3 dniach.Smacznego!




***