Wykonanie

Ta granola jest uzależniająca, zrzuciła z pierwszego miejsca
śniadaniowych frykasów owsiankę (choć ta oczywiście wciąż jest na podium). I w
sumie, najchętniej jadłabym ją na każdy posiłek dnia. Jest strasznie chrupiąca, idealnie słodka, a fakt, że nie zawiera grama tłuszczu sprawia, że lubię ją jeszcze bardziej. Mi najlepiej smakuje z gorącym
mlekiem i pokrojonym
bananem lub wyjadana prosto ze słoja.Składniki:4 szklanki
płatków owsianych1 szklanka
soku jabłkowego (najlepiej 100% z miąższem)4 łyżki
miodu1,5 łyżki
cukru waniliowego1 łyżeczka
cynamonu100 g
orzechów włoskich, posiekanych100 g
rodzynek100 g
moreli suszonych, pokrojonych w kostkęWykonanie:
Miód rozpuścić z
soku jabłkowym, dodać
cukier waniliowy i
cynamon. Do płynnej mieszanki wsypać
płatki owsiane i
orzechy- wymieszać.Mieszankę równomiernie wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 40 minut, do uzyskania złotego koloru, mieszając co 10 minut, by granola równo się przypiekła.Do ostudzonej granoli dodać
morele i
rodzynki, przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!
