Wykonanie

Tym razem postawiłam na prostotę -
krówki, kruche ciasto i odrobina koloru, M&M'sy. Zaręczam, że to wystarczy, by wzbudzić zachwyt na Święconce, ale przede wszystkim kierowałam się walorami smakowymi. Nie ma nic lepszego niż roztopione w rondelku
krówki.Składniki:125 g
masła250 g
mąki80 g
cukru pudru1
jajko2 łyżki
mleka300 g
krówek ( u mnie mieszanka zwykłych i
czekoladowych z orzechami)
bakalie, M&M's do ozdobyWykonanie:Do
masła wsypać
mąkę i
cukier, składniki rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać
jajko,
mleko i zacząć wyrabiać ciasto.Nie należy robić tego zbyt długo, bo upieczone mazurki będą twarde. Ciasto jest gotowe, gdy zaczyna odchodzić od rąk. Z gotowego ciasta uformować kulę i wstawić do lodówki na min. 0,5 h.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 0 , 5 cm, wyciąć owalne kształty i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min., do lekkiego zezłocenia.
Krówki umieścić w garnuszki i gotować na małym ogniu, aż się roztopią. Lekko ostudzoną masę
krówkową rozsmarować na kruchych spodach, popuścić
wodzę fantazji i pięknie udekorować.Smacznego!
