ßßß Cookit - przepis na MAZUREK Z KRÓWKĄ

MAZUREK Z KRÓWKĄ

nazwa

Wykonanie

Tym razem postawiłam na prostotę - krówki, kruche ciasto i odrobina koloru, M&M'sy. Zaręczam, że to wystarczy, by wzbudzić zachwyt na Święconce, ale przede wszystkim kierowałam się walorami smakowymi. Nie ma nic lepszego niż roztopione w rondelku krówki.
Składniki:
125 g masła
250 g mąki
80 g cukru pudru
1 jajko
2 łyżki mleka
300 g krówek ( u mnie mieszanka zwykłych i czekoladowych z orzechami)
bakalie, M&M's do ozdoby
Wykonanie:
Do masła wsypać mąkę i cukier, składniki rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko, mleko i zacząć wyrabiać ciasto.Nie należy robić tego zbyt długo, bo upieczone mazurki będą twarde. Ciasto jest gotowe, gdy zaczyna odchodzić od rąk. Z gotowego ciasta uformować kulę i wstawić do lodówki na min. 0,5 h.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 0 , 5 cm, wyciąć owalne kształty i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min., do lekkiego zezłocenia.
Krówki umieścić w garnuszki i gotować na małym ogniu, aż się roztopią. Lekko ostudzoną masę krówkową rozsmarować na kruchych spodach, popuścić wodzę fantazji i pięknie udekorować.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/03/mazurek-z-krowka.html