ßßß Cookit - przepis na SZARLOTKA NA PÓŁKRUCHYM CIEŚCIE

SZARLOTKA NA PÓŁKRUCHYM CIEŚCIE

nazwa

Wykonanie

W domu, odkąd pamiętam, zawsze robimy tę samą, najlepszą szarlotkę. Kiedy podczas pieczenia roznosi się ciepły, cynamonowy zapach, wiem, że to jesień. Każdy, kto choć raz wypróbował ten przepis, nie szukał już innego, bo po prostu nie istnieje. Półkruche ciasto robi się szybko i łatwo, jednak dużą uwagę należy zwrócić na właściwe proporcje i wybór twardych, kwaśnych jabłek (inaczej po upieczeniu w środku szarlotki zamiast jędrnych, soczystych kawałków owoców znajdziemy jednolitą breję). Polecam antonówki, ale niestety sezon na nie przypada na koniec lata, początek jesieni, później pozostaje nam np. szara reneta.
Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm): na ciasto:
150 g masła
1 jajko
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
dodatkowo:
1 i 1/2 kg kwaśnych i twardych jabłek
4 łyżki cukru wymieszane z 2 łyżkami cynamonu
cukier puder do posypania upieczonego ciasta
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na stolnicę, posiekać je przez chwilę nożem, a później zagnieść rękoma gładkie ciasto.
2. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 h. W tym czasie obrać jabłka i podzielić je na ósemki.
3. Schłodzone półkruche ciasto podzielić na dwie, nierówne części- 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować i wylepić nią spód i boki ( do 3/4 wysokości) wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy. Na to wyłożyć jabłka, postarać się zrobić to jak najciaśniej, w lukach pomiędzy większymi kawałkami jabłek umieścić mniejsze.
4. Całość posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Resztę ciasta rozwałkować tworząc okrąg i przykryć nim jabłka, sklejając je z bokami ciasta widelcem.
5. Zrobić małe dziurki widelcem na wierzchu ciasta i włożyć je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 45-60 min. Upieczoną i ostudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2012/11/szarlotka-na-pokruchym-ciescie.html