Wykonanie
            
W domu, odkąd pamiętam, zawsze robimy tę samą, najlepszą szarlotkę. Kiedy podczas pieczenia roznosi się ciepły, 
cynamonowy zapach, wiem, że to jesień. Każdy, kto choć raz wypróbował ten przepis, nie szukał już innego, bo po prostu nie istnieje. Półkruche ciasto robi się szybko i łatwo, jednak dużą uwagę należy zwrócić na właściwe proporcje i wybór twardych, kwaśnych 
jabłek (inaczej po upieczeniu w środku szarlotki zamiast jędrnych, soczystych kawałków 
owoców znajdziemy jednolitą breję). Polecam antonówki, ale niestety sezon na nie przypada na koniec lata, początek jesieni, później pozostaje nam np. szara reneta.Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm): na ciasto:150 g 
masła1 
jajko2 i 1/3 szklanki 
mąki pszennej1 szklanka 
cukru pudru2 łyżeczki 
proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej 
śmietanydodatkowo:1 i 1/2 kg kwaśnych i twardych 
jabłek4 łyżki 
cukru wymieszane z 2 łyżkami 
cynamonucukier puder do posypania upieczonego ciastaWykonanie:1. Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na stolnicę, posiekać je przez chwilę nożem, a później zagnieść rękoma gładkie ciasto.2. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 h. W tym czasie obrać 
jabłka i podzielić je na ósemki.3. Schłodzone półkruche ciasto podzielić na dwie, nierówne części- 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować i wylepić nią spód i boki ( do 3/4 wysokości) wysmarowanej 
masłem i oprószonej 
bułką tartą tortownicy. Na to wyłożyć 
jabłka, postarać się zrobić to jak najciaśniej, w lukach pomiędzy większymi kawałkami 
jabłek umieścić mniejsze.4. Całość posypać 
cukrem wymieszanym z 
cynamonem. Resztę ciasta rozwałkować tworząc okrąg i przykryć nim 
jabłka, sklejając je z bokami ciasta widelcem.5. Zrobić małe dziurki widelcem na wierzchu ciasta i włożyć je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 45-60 min. Upieczoną i ostudzoną szarlotkę posypać 
cukrem pudrem.Smacznego!
