Wykonanie

Kocham
bób,
mogę go jeść prosto z
wody, bez niczego. Jego piękny, seledynowy kolor rozwesela każde danie, w którym się znajduje. Dzięki boczkowi i
białku roślinnemu zawartemu w
bobie, danie jest sycące- doskonale nada się na obiad (jak w moim przypadku). Spokojnie, nie jest to posiłek wysokokaloryczny, ale na pewno zdrowy. Nie dodajemy dodatkowego tłuszczu (korzystamy z
boczku, którego na szczęście jest niewiele). Dodatkowo
bób ( bogaty w
białko), choć należy do roślin strączkowych, w porównaniu z innymi kalorii ma mało, bo 90 w 100 g (dla porównania
soja- 444 kcal/100g).Składniki :(na 3 porcje)1 kg
bobupęczek
koperku5 ząbków
czosnku, obranych, pokrojonych w plasterki150 g
chudego boczku100 g pestek
słonecznikaWykonanie:1. Na suchej patelni upraż
pestki słonecznika2.
Bób ugotuj w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie i osączamy. Możesz go obrać ze skórki, ja częściowo ja zostawiłam (błonnik!).3. Na patelni podsmaż na złoto
boczek razem z
czosnkiem, dodaj posiekany
koperek i
bób. Podgrzej wszystko kilka minut w
maślanowo-
koperkowym sosie. Podaj posypane
słonecznikiem, z kromką
chleba.Smacznego!(inspiracja- 'Moje Gotowanie')