Wykonanie


PizzaCiężko było..... ale nie z pieczeniem tylko z ustaleniem dodatków do pizzy :) Więc postanowiliśmy zrobić swoje połowy :) Z tych proporcji można zrobić 2 duże pizze. Ja jedną część ciasta zamroziłam.Składniki na ciasto do pizzy:50 dag świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru300 ml ciepłej
wody450 g
mąki pszennej typ 4501 łyżeczka
solooliwa z oliwekPrzygotowanie
Drożdże rozkruszamy, dodajemy
cukier oraz
wodę. Wszystko mieszamy i odstawiamy na około 5 minut, aby
drożdże zaczęły się mnożyć. Do osobnej miski wsypujemy
mąkę oraz łyżeczkę
soli. Po czasie dodajemy
drożdże, całość mieszamy. Na oprószoną
mąką stolnicę ugniatamy z masy ciasto na jednolitą konsystencję. Formujemy dwie kulki smarujemy
oliwą i odkładamy na około 30 minut ( do czasu aż ciasto urośnie) Przykryłam ciasto ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie oprószamy ponownie stolnicę
mąką i formujemy ciasto, aby uzyskać jeden duży placek :) Ciasto przekładamy do formy, smarujemy
sosem pomidorowym, układamy dodatki. Pieczemy w temp. 200 stopni 5-8 minut. Tak przygotowaną pizze polewam
oliwą, M jest tradycjonalistą i preferuje
ketchup :)Dodatki do pizzyMoja połowa

starty na grubych oczkach
żółty serzielone oliwkiszpinaksuszone pomidoryPołowa M na bogatostraty na grubych oczkach
żółty serkawałki
szynkipieczarkizielone oliwkiczerwona cebulasuszone pomidorySmacznego