ßßß

PizzaCiężko było..... ale nie z pieczeniem tylko z ustaleniem dodatków do pizzy :) Więc postanowiliśmy zrobić swoje połowy :) Z tych proporcji można zrobić 2 duże pizze. Ja jedną część ciasta zamroziłam.Składniki na ciasto do pizzy:50 dag świeżych drożdży1 łyżeczka cukru300 ml ciepłej wody450 g mąki pszennej typ 4501 łyżeczka solooliwa z oliwekPrzygotowanieDrożdże rozkruszamy, dodajemy cukier oraz wodę. Wszystko mieszamy i odstawiamy na około 5 minut, aby drożdże zaczęły się mnożyć. Do osobnej miski wsypujemy mąkę oraz łyżeczkę soli. Po czasie dodajemy drożdże, całość mieszamy. Na oprószoną mąką stolnicę ugniatamy z masy ciasto na jednolitą konsystencję. Formujemy dwie kulki smarujemy oliwą i odkładamy na około 30 minut ( do czasu aż ciasto urośnie) Przykryłam ciasto ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie oprószamy ponownie stolnicę mąką i formujemy ciasto, aby uzyskać jeden duży placek :) Ciasto przekładamy do formy, smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki. Pieczemy w temp. 200 stopni 5-8 minut. Tak przygotowaną pizze polewam oliwą, M jest tradycjonalistą i preferuje ketchup :)Dodatki do pizzyMoja połowa
starty na grubych oczkach żółty serzielone oliwkiszpinaksuszone pomidoryPołowa M na bogatostraty na grubych oczkach żółty serkawałki szynkipieczarkizielone oliwkiczerwona cebulasuszone pomidorySmacznego