Wykonanie
Składniki / Ingredients:250 g
margaryny (
Kasia) / 250 g of
margarine (
Kasia)2 łyżeczki
proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder2 (500 g) szklanki
mąki pszennej do ciast / 2 (500 g) cups of
flour dough4
jajka / 4 eggs3/4 szklanki
cukru / 3/4 cup sugar3/4 szklanki
kakao / 3/4 cup cacao
wiśnie (świeże lub mrożone bez pestek) / cherries (fresh or frozen without pitted)1 szklanka
wiśniówki (
wódka lub
spirytus) / 1 cup
cherry brandy (
vodka or spirit)tortownica / springform panSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: ok. 50 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 12Najpierw rozpuszczamy
margarynę na patelni i studzimy.
Potem marynujemy
wiśnie ok. 30 minut w
wiśniówce (świeże
wiśnie trzeba dobrze umyć, osuszyć i wydrylować). Mieszamy ze
sobą suche składniki (
mąkę i
proszek do pieczenia).
Jajka ubijamy z
cukrem i
cukrem waniliowym, dodajemy suche składniki i miksujemy wszystko ze sobą.
Potem dodajemy
margarynę i miksujemy. Na końcu dodajemy
kakao i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy
wiśnie (musimy je osuszyć po wyjęciu z marynaty) na
masie i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30 minut. Prosto i smacznie!*****First, we melt the
margarine in a pan and cool. Then, we marinated cherries about 30 minutes in
cherry brandy (fresh cherries need a good wash, dry and delete pitted). We mix dry ingredients (
flour and baking powder) together. We whip eggs with sugar and vanilla sugar, we add dry ingredients and mix it all together. We add the
margarine and we mix. At the end, we add cacao and we mix it all together into a homogeneous
mass. The finished dough, we
pour into springform pan and arrange the cherries (we have to dry out of the marinade) on the dough and gently, we pressed them. We put the dough into a hot oven (175 degrees) and bake for 30 minutes. Simple and delicious!