Witaj na kulinarnym blogu Mentora Smaku, zapraszamy do wspólnych rozkoszy smakowych!MenuCIASTA(8)DANIA OBIADOWE(12)DESERY(3)NALEWKI(2)PASTY(3)PASZTETY(1)PRZEKĄSKI(7)PRZYSTAWKI(1)SOSY(1)ŚLEDZIE(1)TARTY(1)TORTY(1)ZUPY(9)TłumaczSubskrypcja e-mailKontaktPartnerzyKonkursyAkcjeBOŻONARODZENIOWE CYNAMONOWECIASTECZKASkładniki:- 200g mąki pszennej- 100g zmielonych migdałów- 100g margaryny Palma spółki Bielmar- 50g masła- 1 laska wanilii- 80g cukru pudru- 2 łyżeczki startego cynamonu- 2 jajka- 3 łyżki wody- 3 łyżki soku z cytryny- 200g cukru pudru- rodzynki sułtańskie do dekoracji- kolorowe cukiereczki do dekoracjiSposób przygotowania:W misce mieszamy mąkę z migdałami. Dodajemy nasiona z laski wanilii, 80g cukru pudru, cynamon, jajka oraz miękkie masło i margarynę Palma spółki Bielmar. Wszystko dokładnie mieszamy, gotowe ciasto kładziemy na talerz lekko posypany mąką i wkładamy na ok. 2 godziny w lodówce. Schłodzone ciasto wyciągamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wycinamy ciasteczka za pomocą foremek i układamy na blachę. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy przez ok. 15minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowe wyciągamy i czekamy aż ostygną. Do miseczki wlewamy 3 łyżki wody, 3 łyżki soku z cytryny oraz 200g cukru pudru. Dokładnie mieszamy i tak uzyskujemy domowy lukier, którym dekorujemy nasze ciasteczka. Do dekoracji używamy również rodzynek sułtańskich oraz kolorowych cukiereczków i gotowe. Smacznego :)Copyright 2014 @ MentorSmaku. Technologia Blogger .