ßßß Cookit - przepis na BOŻONARODZENIOWE CYNAMONOWE CIASTECZKA

BOŻONARODZENIOWE CYNAMONOWE CIASTECZKA

nazwa

Wykonanie

Witaj na kulinarnym blogu Mentora Smaku, zapraszamy do wspólnych rozkoszy smakowych!
Menu
CIASTA(8)
DANIA OBIADOWE(12)
DESERY(3)
NALEWKI(2)
PASTY(3)
PASZTETY(1)
PRZEKĄSKI(7)
PRZYSTAWKI(1)
SOSY(1)
ŚLEDZIE(1)
TARTY(1)
TORTY(1)
ZUPY(9)
Tłumacz
Subskrypcja e-mail
Kontakt
Partnerzy
Konkursy
Akcje
BOŻONARODZENIOWE CYNAMONOWE CIASTECZKA
Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 100g zmielonych migdałów
- 100g margaryny Palma spółki Bielmar
- 50g masła
- 1 laska wanilii
- 80g cukru pudru
- 2 łyżeczki startego cynamonu
- 2 jajka
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 200g cukru pudru
- rodzynki sułtańskie do dekoracji
- kolorowe cukiereczki do dekoracji
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy mąkę z migdałami. Dodajemy nasiona z laski wanilii, 80g cukru pudru, cynamon, jajka oraz miękkie masło i margarynę Palma spółki Bielmar. Wszystko dokładnie mieszamy, gotowe ciasto kładziemy na talerz lekko posypany mąką i wkładamy na ok. 2 godziny w lodówce. Schłodzone ciasto wyciągamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wycinamy ciasteczka za pomocą foremek i układamy na blachę. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy przez ok. 15minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowe wyciągamy i czekamy aż ostygną. Do miseczki wlewamy 3 łyżki wody, 3 łyżki soku z cytryny oraz 200g cukru pudru. Dokładnie mieszamy i tak uzyskujemy domowy lukier, którym dekorujemy nasze ciasteczka. Do dekoracji używamy również rodzynek sułtańskich oraz kolorowych cukiereczków i gotowe. Smacznego :)
Copyright 2014 @ MentorSmaku. Technologia Blogger .
Źródło:http://mentorsmaku.blogspot.com/2014/12/bozonarodzeniowe-cynamonowe-ciasteczka.html