ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka faszerowana trochę po grecku, trochę po włosku... :)

Pierś z kurczaka faszerowana trochę po grecku, trochę po włosku... :)

nazwa

Wykonanie

Mężo wyjechał na caluśki tydzień a ja "unieruchomiona" w domu zapragnęłam cosik sobie upichcić. Po szybkim przeglądzie lodówki i zamrażalnika padło na kurzą pierś z różniastymi dodatkami... trochę greckimi... trochę włoskimi...w zasadzie to mocno pomieszanymi :)
Obiadek zjadłam, a jako że smakował obłędnie fotkę wysłałam mężowi! A niech mu ślinka pocieknie na tej delegacji :)
SKŁADNIKI
2 porcje obiadowe:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
50g sera typu feta (możliwie mało słony)
4-5 suszonych pomidorków
pół kulki mozzarelli w zalewie
garść czarnych oliwek
marynowana ostra papryczka; przepis: Ostre marynowane papryczki peperoni. (ilość wedle uznania; u mnie 1/2 szt)
przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, pieprz, sól
oliwa (u mnie czosnkowa)
Przygotować farsz: feta + suszone pomidory + mozzarella + oliwki + ostra papryczka; wszystkie składniki posiekać drobno i wymieszać z ulubionymi przyprawami.
Na przygotowane wcześniej mięso rozłożyć farsz, zawinąć i spiąć wykałaczkami.
Tak przygotowane zawiniątka przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać czerwoną papryką, skropić oliwą i piec 20-25 minut w temperaturze 200 stopni (pod koniec w celu zrumienienia zdjąć pokrywę i włączyć funkcję grilla).
Mięsko smakuje świetnie z dodatkiem pieczonych ziemniaków i domowej surówki. Polecam !!!
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2015/08/piers-z-kurczaka-faszerowana-na-grecko.html