Wykonanie
Mamy 2015 rok!!! Życzę Wam aby w tym roku spełniły się Wasze wszelkie marzenia (i te maleńkie i te ciut większe). Abyście w tym roku znaleźli więcej czasu na przyjemności i obfitujące w pyszne jedzonko spotkania w gronie rodziny i przyjaciół :)Poniższa
sałatka gościła ma moim Sylwestrowo-Noworocznym
stole. Połączenie słonego
sera ze łagodną
słodyczą buraka i sosu
miodowo-
musztardowego to ciekawa propozycja na karnawałową przystawkę.SKŁADNIKI na "imprezową miskę"opakowanie
szpinaku babyopakowanie
roszponki2 duże
burakiopakowanie
sera koziego (typ
feta solankowa)garść pestek dynigarść pestek
słonecznika3 łyżki
musztardy stołowej1 łyżka
miodusok z połowy
cytrynyBuraki myjemy, wkładamy do blaszki, nakrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku do miękkości (ok.200 stopni). Po ostudzeniu kroimy w cienkie paseczki .Pestki prażymy w piekarniku przy okazji pieczenie
buraka lub osobno na patelni.Sos
miodowo musztardowy:
musztarda +miód +
sok z cytryny. Wszystko dobrze wymieszać.Składniki w misce układamy warstwowo (nie mieszamy bo
ser zabarwi się na czerwono od
buraka). Ilość warstw wedle własnego uznania:
zielenina -
burak -
ser - nasiona - odrobina sosu
zielenina -
burak -
ser- nasiona - odrobina sosuSMACZNEGO

