Wykonanie
Po ostatnim wypieku sernika zostało mi 250g
twarogu. Szkoda zmarnować... myślałam i wymyśliłam...
śniadaniowe placuszki z
jabłkami :)Nie pamiętam już kiedy ostatnio
jadłam takie domowe racuchy, a przecież są taką pyszną odmianą dla codziennych kanapek :)SKŁADNIKI na około 20 niewielkich placków:250g
twarogu sernikowego2
jajka0,5 szklanki
mleka5 łyżek
cukru1 łyżka
otrębów owsianych6 pełnych łyżek
mąki pszennej2 łyżki
oliwy0,5 płaskiej łyżeczki
sody2
jabłka (lub więcej jeśli ktoś lubi)
olej do smażenia
Twaróg,
jajka,
mleko,
otręby,
mąkę,
sodę oraz
oliwę dokładnie wymieszać. Masa powinna być troszkę bardziej gęsta niż ciasto naleśnikowe.Dodać obrane, pokrojone w cienkie plasterki
jabłka. Całość wymieszać raz jeszcze.Niewielkie placuszki smażyć na dobrze rozgrzanym
oleju z obu stron (do zrumienienia). Po zdjęciu z patelni odsączyć nadmiar tłuszczu w papierowy ręcznik.Podawać na ciepło lub na zimno. Posypane
cukrem pudrem lub też niczym nie posypane :)SMACZNEGO
