ßßß Cookit - przepis na Ciasto z pianką i owocami sezonowymi: czereśniami i truskawkami.

Ciasto z pianką i owocami sezonowymi: czereśniami i truskawkami.

nazwa

Wykonanie

Owocowych szaleństw ciąg dalszy :) Dziś proponuję przepis na ciasto z owocami sezonowymi... pysznymi truskawkami i czereśniami. Przepis nieskomplikowany, a ciasto naprawdę smaczne.
Ciasto idealne jest następnego dnia po upieczeniu, ponieważ nabiera odpowiedniej wilgotności i nie kruszy się podczas krojenia.
SKŁADNIKI
(u mnie blacha 22x26cm):
kostka masła lub margaryny (250g)
2 pełne szklanki mąki tortowej
4 jajka
3-4 łyżki cukru (ja dałam 4 płaskie łyżki) + niepełna szklanka cukru do masy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (można tez dać po prostu więcej proszku do pieczenia)
2 cukry waniliowe
1 budyń waniliowy
odrobina soli
ok 400g owoców sezonowych (u mnie czereśnie i truskawki)
Ciasto:
Miękkie masło, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, żółtka, 4 łyżki cukru i cukier waniliowy wymieszać i ugnieść dokładnie tak by powstała zwarta kula ciasta.
Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę lub do zamrażarki na około pół godziny.
Chłodne ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować (powstanie w ten sposób spód i wierzch naszego ciasta).
Do wyłożonej pergaminem blachy przełożyć spód a następnie podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa piankowa:
Białka, które zostały nam po zrobieniu ciasta ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier a następnie budyń.
Masę wylać na podpieczony wcześniej spód. Owoce ułożyć na piance a na koniec całość przykryć plackiem przygotowanym z reszty ciasta.
Całość należy piec ok 40 min w temperaturze 180-200 stopni.
Rada: ciasto od razu po upieczeniu należy wyjąć z ciepłego piekarnika w chłodniejsze miejsce. W przypadku gdy pozwolimy nu powoli stygnąć w ciepłym piecu - masa piankowa zrobi się gumowata i twarda :(
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/06/ciasto-z-pianka-i-owocami-sezonowymi.html