Wykonanie
Owocowych szaleństw ciąg dalszy :) Dziś proponuję przepis na ciasto z
owocami sezonowymi... pysznymi
truskawkami i
czereśniami. Przepis nieskomplikowany, a ciasto naprawdę smaczne.Ciasto idealne jest następnego dnia po upieczeniu, ponieważ nabiera odpowiedniej wilgotności i nie kruszy się podczas krojenia.SKŁADNIKI(u mnie blacha 22x26cm):kostka
masła lub
margaryny (250g)2 pełne szklanki
mąki tortowej4
jajka3-4 łyżki
cukru (ja dałam 4 płaskie łyżki) + niepełna szklanka
cukru do masy2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej (można tez dać po prostu więcej
proszku do pieczenia)2
cukry waniliowe1
budyń waniliowyodrobina
soliok 400g
owoców sezonowych (u mnie
czereśnie i
truskawki)Ciasto:Miękkie
masło,
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
żółtka, 4 łyżki
cukru i
cukier waniliowy wymieszać i ugnieść dokładnie tak by powstała zwarta kula ciasta.Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę lub do zamrażarki na około pół godziny.Chłodne ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować (powstanie w ten sposób spód i wierzch naszego ciasta).Do wyłożonej pergaminem blachy przełożyć spód a następnie podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni.Masa piankowa:
Białka, które zostały nam po zrobieniu ciasta ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
cukier a następnie
budyń.Masę wylać na podpieczony wcześniej spód.
Owoce ułożyć na piance a na koniec całość przykryć plackiem przygotowanym z reszty ciasta.Całość należy piec ok 40 min w temperaturze 180-200 stopni.Rada: ciasto od razu po upieczeniu należy wyjąć z ciepłego piekarnika w chłodniejsze miejsce. W przypadku gdy pozwolimy nu powoli stygnąć w ciepłym piecu - masa piankowa
zrobi się gumowata i twarda :(SMACZNEGO