Wykonanie

Kupiłam foremki do rurek, więc koniecznie musiałam je wypróbować. Bardzo kruche ciasto, nadziane
truskawkową bitą śmietaną, idealne dla dzieci.Przepis na ciasto: Moje Wypieki .Składniki na ok. 60 rurek:Ciasto:500 g
mąki pszennej250 g schłodzonego
masła250 g kwaśnej gęstej
śmietany, z lodówkiszczypta
soli150 g ulubionej
czekoladywiórki kokosowe, do obtoczenia
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
sól. Posiekać dużym nożem z
masłem oraz
śmietaną. Następnie szybko zagnieść w kulę, podzielić na dwie części, każdą owinąć w folię i schować do lodówki na godzinę.Foremki do rurek (o długości 7 cm) wysmarować
masłem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Porcję ciasta rozwałkować na stolnicy wysypanej
mąką na cienki prostokątny placek. Pociąć na paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 35 cm. Każdy pasek nawinąć na foremkę, zaczynając od węższej strony. Układać na blaszce w niewielkich odstępach od siebie.Piec przez 15 minut w temperaturze 190ºC, aż uzyskają złoty kolor. Pozostawić do wystygnięcia, a następnie bardzo delikatnie zsunąć rurkę z foremki.Upieczone ułożyć jedna przy drugiej na arkuszu pergaminu.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Część
czekolady przełożyć do foliowej
torebki, odciąć rożek i udekorować rurki. Pozostawić do zastygnięcia, najlepiej schować na 10 minut do lodówki.Resztę
czekolady przelać do małej filiżanki. Szerszą stronę rurki maczać w
czekoladzie i obtaczać w wiórkach
kokosowych. Pozostawić do zastygnięcia.Nadzienie:450 g
truskawek lub innych
owoców (mogą być mrożone)600 ml
śmietany kremówki5-6 łyżek przesianego
cukru pudru1 łyżka ekstraktu
waniliowegocukier puder, do posypania
Truskawki wrzucić do szerokiego rondla z grubym dnem. Podlać odrobiną
wody, żeby się nie przypaliły. Podgrzewać, aż staną się miękkie. Zblendować na mus i ponownie postawić na ogniu. Podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając, redukując w ten sposób ilość
wody. Kontynuować przez 15-20 minut, aż masa uzyska konsystencję pasty. Przełożyć do miseczki, pozostawić do wystygnięcia.Kremówkę ubić, w trakcie dodając ekstrakt oraz
cukier puder. Zmniejszyć obroty miksera, dodać pastę
owocową i krótko wymieszać tylko do połączenia się z składników.Gotowym kremem napełnić rurki. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Życzę smacznego!



