ßßß
Bardzo lekki mus czekoladowy z akcentem kawowym. Maksimum smaku w minimalnym nakładzie pracy.Źródło: "Kawa. Sekrety baristy".Składniki na 6-8 porcji:100 g gorzkiej czekolady60 ml espresso, wystudzonego6 jajek, osobno żółtka i białka100 g cukru250 ml śmietany kremówki1 łyżka cukru pudruziarna kawy w czekoladzie, do dekoracjiCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić, a następnie połączyć z espresso.Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać do nich czekoladę i wymieszać na wolnych obrotach miksera.Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie połączyć z masą czekoladową, dodając białka do masy, a nie odwrotnie (lżejsze do cięższego). Wymieszać łopatką. Gotowy mus rozdzielić do pucharków. Schować do lodówki przynajmniej na jedną godzinę.Przed podaniem ubić śmietanę z łyżką cukru pudru. Udekorować pucharki porcją śmietanki oraz ziarnem kawy w czekoladzie.Życzę smacznego!


