ßßß Cookit - przepis na Mus kawowo - czekoladowy

Mus kawowo - czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Bardzo lekki mus czekoladowy z akcentem kawowym. Maksimum smaku w minimalnym nakładzie pracy.
Źródło: "Kawa. Sekrety baristy".
Składniki na 6-8 porcji:
100 g gorzkiej czekolady
60 ml espresso, wystudzonego
6 jajek, osobno żółtka i białka
100 g cukru
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
ziarna kawy w czekoladzie, do dekoracji
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić, a następnie połączyć z espresso.
Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać do nich czekoladę i wymieszać na wolnych obrotach miksera.
Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie połączyć z masą czekoladową, dodając białka do masy, a nie odwrotnie (lżejsze do cięższego). Wymieszać łopatką. Gotowy mus rozdzielić do pucharków. Schować do lodówki przynajmniej na jedną godzinę.
Przed podaniem ubić śmietanę z łyżką cukru pudru. Udekorować pucharki porcją śmietanki oraz ziarnem kawy w czekoladzie.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2015/02/mus-kawowo-czekoladowy.html