ßßß
Cookit - przepis na Mus kawowo - czekoladowy
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Mus kawowo - czekoladowy
Składniki
Czekolada gorzka
Espresso
Jajko
Żółtko
Białko
Cukier
Śmietana kremówka
Cukier puder
Kawa
Czekoladki
Wykonanie
Bardzo lekki
mus czekoladowy
z akcentem
kawowym
. Maksimum smaku w minimalnym nakładzie pracy.Źródło: "
Kawa
. Sekrety baristy".Składniki na 6-8 porcji:100 g
gorzkiej czekolady
60 ml
espresso
, wystudzonego6
jajek
, osobno
żółtka
i
białka
100 g
cukru
250 ml
śmietany kremówki
1 łyżka
cukru pudru
ziarna
kawy
w
czekoladzie
, do dekoracji
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli
wodnej
. Wystudzić, a następnie połączyć z
espresso
.
Żółtka
utrzeć z
cukrem
na puch. Dodać do nich
czekoladę
i wymieszać na wolnych obrotach miksera.
Białka
ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie połączyć z masą
czekoladową
, dodając
białka
do masy, a nie odwrotnie (lżejsze do cięższego). Wymieszać
łopatką
. Gotowy mus rozdzielić do pucharków. Schować do lodówki przynajmniej na jedną godzinę.Przed podaniem ubić
śmietanę
z łyżką
cukru pudru
. Udekorować pucharki porcją
śmietanki
oraz ziarnem
kawy
w
czekoladzie
.Życzę smacznego!
Źródło:
http://pin-upcake.blogspot.com/2015/02/mus-kawowo-czekoladowy.html
Przepisy powiązane
Tort lodowy espresso
Tort lodowy espresso
Tort lodowy espresso
Tort lodowy espresso
Tort lodowy espresso
Składniki powiązane (0)